Den 24-karatiga guldbiten väger 2,5 gram. Den ligger i ett plastskal och liknar till både form och storlek ett simkort till en mobiltelefon. Kronoinspektören Annika Jakobsson tar upp den ur kartongen.
– Vissa köper guld i stället för att ha kontanter. Det anses vara säkrare och tappar sällan i värde, säger hon.
En person som inte betalar sina skulder – för att den saknar möjlighet eller medvetet väljer att inte göra det – hamnar troligen förr eller senare hos Kronofogden. Myndigheten kan då besluta om utmätning, vilket innebär att man beslagtar egendom av värde från den skuldsatta personen.
Mindre föremål som har utmätts på Gotland hamnar i ett litet rum på Kronofogdens Visbykontor. För att öppna dörren krävs det både passerkort och kod. Samma säkerhetsrutiner gäller i det garage där större föremål – exempelvis bilar, verktyg och byggnadsmaterial – förvaras efter utmätning.
– Vi är alltid försiktiga och stänger dörren efter oss. Vissa personer kan bli väldigt upprörda efter en utmätning, säger Annika Jakobsson.
Hon visar runt i garaget. Där står det bland annat en vit skåpbil, som nyligen utmättes. I just det fallet kunde det ske tack vare en regeländring som genomfördes i sommar.
Sedan den 1 augusti är det nämligen möjligt för Annika Jakobsson och hennes kollegor runt om i Sverige att utmäta på distans. Förhoppningen är att det framför allt ska bli lättare att komma åt kriminella personer med stora skulder.
– Tidigare var någon hos oss tvungen att vara på plats för att kunna utmäta egendom. Om polisen eller tullen stoppade en kraftigt skuldsatt person i en kontroll ringde de dit oss. Men det kanske tog några timmar innan vi var framme, säger Annika Jakobsson och fortsätter:
– Eftersom exempelvis polisen sällan kan vänta så länge innebar det att den stoppade personen kunde komma undan.
Efter regeländringen räcker det med en beskrivning av den skuldsatta personens egendom görs över telefon. En inspektör på Kronofogden kan då skriva och skicka beslut om utmätning till polisen direkt från kontoret.
– Det brukar röra sig om märkeskläder, lyxiga handväskor eller flashiga klockor. Vi kan ställa frågor om märke och hur gammalt föremålet är, för att göra en uppskattning av värdet. Sedan beslagtas det på platsen, säger Annika Jakobsson.
I vissa fall utmäts ju även bilar och andra större föremål, som den vita skåpbilen. Enligt Annika Jakobsson kan det emellertid innebära problem.
– Det kräver ju att polisen ska ha möjlighet att själva köra i väg bilen, vilket de inte alltid har. Och då kommer ju personen undan ändå.
Distansutmätning innebär också att Annika Jakobsson och hennes kollegor i Visby kan fatta beslut i ärenden på fastlandet – och vice versa.
– Det är så smart. Jag kan besluta om utmätning gällande en person i Södertälje, samtidigt som en kollega på fastlandet kan ta beslut om en gotlänning.
Annika Jakobsson vill framhålla att de flesta personer som hamnar hos Kronofogden är ”vanliga, hederliga människor”. De nya reglerna är framför allt effektiva när det gäller kriminella personer.
– Vi är inte ute och rör oss i samhället på samma sätt som exempelvis polisen. De kan ju på en lördagskväll träffa på en person med exempelvis en guldklocka, som den aldrig skulle bära vid ett möte med oss.