Maciej tagen av tragedin

Maciej Onoszko, polack och lärare i Hemse, sörjer helgens tragedi då Polens president och en stor del av den politiska och militära eliten omkom i en flygkrasch.- Jag trodde inte mina öron först, det lät som ett dåligt skämt, säger han.

Foto: Maciej Chojnowski

Gotland2010-04-13 04:00
Maciej Onoszko var hemma med familjen i Roma i lördags förmiddag när en av hans polska vänner på Gotland ringde och berättade om olyckan.
Han slog genast på tv:n för att följa de polska nyheterna som var snabbt på plats.
- Först tänkte jag att några måste ha överlevt, men när jag såg vrakdelarna på marken kom tårarna, berättar han.

Kondoleansbok
Maciej Onoszko är en av uppskattningsvis 100 polacker som bor på Gotland och är ordförande i den svensk-polska föreningen på Gotland.
I helgen träffades några av medlemmarna i den katolska kyrkan efter tragedin. De bestämde att de ville göra något för att hedra offren.
Föreningen kommer därför att från och med i dag lägga ut en kondoleansbok i rådhuset.
- I den kan alla som vill skriva någonting, och sedan skickas den till Polens ambassad i Stockholm, säger Maciej Onoszko.

Från Gdansk till Gotland
Lördagen var en tid av chock och förnekelse. Liksom många andra polacker hade han svårt att ta till sig historiens ironiska upprepning.
Att den plats som skördat 22 000 polska officerare 70 år tidigare skulle ta ytterligare 96 människoliv, alla högt uppsatta militära och politiska ledare.
Bland offren fanns presidentparet.
- Vad ska man säga, det är en fruktansvärd tragedi.
Maciej Onoszko flydde med sin familj till Gotland från varvsstaden Gdansk 1986.
Planen var att ta sig till Kanada, men hustrun tyckte att det var för långt från hemlandet så familjen valde att stanna på ön. Kvar i Polen finns svärföräldrar och vänner som vittnar om landssorgen som drabbat polackerna.

Enighet i en svår tid
Maciej som upplevde fackföreningsledaren Lech Walesas uppror mot kommunismen på nära håll säger att han blir rörd över att att se hur folket ännu en gång enas i en svår tid.
- Jag känner igen stämningen och spontaniteten från Solidaritetstiden på 80-talet när alla hjälpte varandra. Jag försöker trots allt vara optimistisk och hoppas att det kan komma något gott ur det här.
Han är också tagen av den medkänsla och de sympatier som ryssar visat polacker efter olyckan och berättar om polska vänner i Vitryssland som för första gången vittnar om vänskap från ryssar.
- De beklagar sorgen och besöker våra kyrkor. Det är något helt nytt som jag hoppas kan leda till ett närmande mellan Polen och Ryssland efter flera hundra år av frostiga relationer, fortsätter han.

Beklagad sorg
Tillbaka i vardagen på Högbyskolan i Hemse var det svårt att släppa tankarna på tragedin och Maciej Onoszko valde i stället att inleda veckans fysiklektion för årskurs 7 med att prata om flygolyckan.
- Vi höll på med krafter så det var ett bra tillfälle att gå igenom motorkraft och vindkraft.
På skolan har elever och lärare också visat sina sympatier och beklagat sorgen, något Maciej Onoszko uppskattar.
- Förhoppningsvis leder det här till större medmänsklighet även hos oss. Att vi pratar lite mindre om vädret och mer om livet, säger han.
Svensk-polska föreningen på Gotland är en vänskapsförening för både svenskar och polacker. Syftet är att främja det kulturella och ekonomiska samarbetet mellan länderna, bland annat genom föreläsningar och utställningar.
Tragedin kommer att uppmärksammas bland annat genom visning av filmen "Katyn" i Katolska kyrkan, Visby, på Polens nationaldag 3 maj.
Källa: Svensk-polska föreningens hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om