Istapparna bildar magnifika pelare från klintkanten ner mot havet. En kontrast för Magnus Martinsson, nyss hemkommen till snö och kyla från en safari till Masai Mara i Kenya.
Med sig hem har han kamerorna fyllda av häftiga bilder. Som närbilder av en svart leopard från Laikipia med byte i sin mun. Bara en av 10 000 leoparder har den sällsynta svarta pälsen.
– Sannolikheten att hitta en är nästan noll. Att få se det här djuret är som att se Bagheera och ger en känsla av Djungelboken, säger han och berättar att honan på bilden fotograferades i sitt revir med hjälp av jeepens strålkastare.
Likheten finns faktiskt mellan Masai Maras väldiga grässlätter, och de gotländska strandängar som i slutet av 1980-talet lockade Magnus Martinsson att flytta till ön.
– Jag kom till Gotland för att inventera ängs- och hagmarker. Det var innan vi gick med i EU, och länsstyrelsen hade hundratals avtal om bete, ängsskötsel och stängsling med i princip alla gårdar på Gotland som hade naturbetesmarker, säger han och berättar om stängsling och unika naturvärden som skulle hållas öppna.
Han fick fast anställning som naturvårdshandläggare, en tjänst som han med en handfull år av uppehåll haft kvar sedan dess. Parallellt med jobbet har hans fotointresse vuxit, och faktiskt påverkat yrkeslivet högst väsentligt.
– Jag var tio år när jag smyglånade pappas kamera och jag har alltid haft foto som hobby. 2001 kom jag med i Naturfotograferna och att träffa likasinnade har varit väldigt stimulerande, säger han och berättar att han numera regelbundet säljer bilder till en bildbyrå.
Fotointresset har hittills genererat både böcker och utställningar, men också gett Magnus Martinsson rollen som reseledare till världens natursköna och häftiga hörn.
– De som hänger med oss har hållit på ett tag och många är ganska drivna fotografer. Men de vill växa och lära sig mer. Att följa människor i deras skapande och utveckling tycker jag är väldigt roligt, säger han.
I rollen som guide och reseledare kan han lära gruppen mer om olika fototekniker, men rollen innebär också att ansvara för säkerheten – oavsett om det innebär båt i iskalla hav i Nordnorge eller att närma sig vilda djur i Afrika.
Sedan 1 januari är Magnus Martinsson delägare i Wild Nature fotoresor, som regelbundet besöker Masaifolket i Kenya.
– Masaierna har enormt mycket kunskap och vi samarbetar med lokala guider. Campen vi bor på är en Masai-by och de har levt likartat i många hundratals år tillsammans med sin nötboskap i det här skyddade området, säger han.
Inkomster tack vare besökare har bidragit till att brunnar har kunnat borras och att barn kan gå i skola.
– De har tidigare haft en stor barnadödlighet i byn, tidigare drack alla vatten ur floden, säger Magnus Martinsson och berättar om chauffören till deras jeep, som har 31 syskon och en pappa som är 97 år med fem fruar.
För besökarna är Masaiernas kunskap om djurlivet både en förutsättning för att komma vilda djur nära, och en garanti för säkerheten.
– Titta här, han har en reva i huvudet från ett lejon. De får inte skjuta rovdjuren utan bara försvara sig med käppar, säger Magnus Martinsson och visar ett porträtt av en man med tydligt ärr i sitt ansikte.
Från elefanter, lejon och de andra stora kattdjuren i Afrika är kontrasten stor till vårens resa till Pusztan i Ungern, ett av Europas största våtmarksområden.
– Man sitter i specialgjorda gömslen och många av de arter man suktar efter här hemma i Sverige finns där på extremt nära håll, som blåkråka och härfågel, säger Magnus Martinsson.
Klimatpåverkan från långa flygresor, menar han, är problematisk och negativt, men sett till skyddandet av sårbar natur kanske nödvändiga.
– Det finns en efterfrågan att få uppleva och ta del av skyddad natur. Under pandemin när resande upphörde under två års tid började folk jaga och skjuta hotade arter, i bland annat Kina. Har vi inte förmåga att låta människor ta del av skyddad natur kommer anledningarna till att ha den skyddad att försvinna, säger han, övertygad om att naturupplevelser också leder till ökat naturskydd.
Alla resor innebär inte långa flygresor, under våren väntar Stora Karlsö, gotländska orkidéer, fågelliv och artrikedom av fjärilar på Magnus Martinsson och deltagare försedda med kameror. Där sluts cirkeln med hans jobb att förvalta Gotlands biologiska mångfald.
– För vår egen överlevnad är det viktigt att vi har friska ekosystem på planeten, säger han.