Magra djur orsakade svacka vid slakteriet

Lammslakten på Gotland har minskat med åtta procent efter sommaren. Torkan har gjort att många djur varit för magra.

Lammslakten ser ut att gå mot ett nytt rekord i år, trots att många djur varit för magra för att slaktas efter sommaren.

Lammslakten ser ut att gå mot ett nytt rekord i år, trots att många djur varit för magra för att slaktas efter sommaren.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2019-11-27 11:33

– Vi har haft en svacka efter sommaren. Djuren har inte varit färdiga och har inte haft tillräcklig vikt. Jag hoppas att vi kan ta igen det under resten av året, fast en del djur kommer inte att slaktas förrän nästa år, säger Fredrik Sundblad som är platschef vid Gotlands Slagteri.

Fredrik Sundblad räknar ändå med att 2019 blir ett nytt rekordår för lammslakten på Gotland. Trots nedgången efter somamren har slakten ökat med en procent i år.

Svenskt lammkött är populärt. Slakten har ökat under flera år och nådde en topp 2018. Då slaktades 280 000 djur, den högsta siffran på över 30 år. Vid Gotlands Slagteri, som svarar för 12-14 procent av den totala slakten, har ökningen de senaste fem åren varit drygt 30 procent. 

– Jag hoppas att den positiva trenden håller i sig även nästa år, säger Fredrik Sundblad.

2019 verkar inte bli något rekordår i Sverige. Slakten av svenskt lammkött har minskat med 8,5 procent fram till oktober, varav den största nedgången kom efter sommaren. Tredje kvartalet minskade slakten med tolv procent.

När det gäller övrig verksamhet har slakten av grisar minskat kraftigt i år. Det beror dock inte på en nedgång i den gotländska grisproduktionen, utan att Gotlands Slagteri under en period förra året slaktade nära 8 000 grisar från fastlandet medan KLS Ugglarps slakteri byggdes om. Nedgången i år bara tre procent, men vid Gotlands Slagteri hoppas man med att kunna vända den trenden under nästa år.

Karta: Slakteriet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!