Magsjuka spreds på boende – över hälften drabbades

Flera av öns äldreboenden har drabbats av en våg av vinterkräksjuka över jul- och nyårshelgerna. På Terra Nova har hälften av de boende fått magsjuka under ett pågående längre utbrott.

Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, med en topp efter jul och nyår i januari och februari.

Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, med en topp efter jul och nyår i januari och februari.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gotland2025-01-08 05:00

Äldreboendena på ön har under helgerna drabbats av vinterkräksjuka.

– Det är en jättevanlig smitta så här års, men det har inte varit några stora utbrott, säger Kerstin Ahlqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska hos Region Gotland.

Undantaget är regionens äldreboende på Terra Nova, där såväl boende som anställda har insjuknat med diarré och kräkningar under ungefär en månads tid.

– Det är ett stort boende med flera avdelningar. Det har gått i perioder. Innan jul trodde man att smittan var över, men sedan har det blossat upp igen, säger Kerstin Ahlqvist och berättar att mer än hälften av de boende varit sjuka när det varit som värst, men inte samtidigt.

Under tisdagen var Kerstin Ahlqvist i kontakt med ansvariga på boendet för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Det har varit några sjuka, men smittspridningen har lugnat ner sig, säger hon.

undefined
Kerstin Ahlqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen, råder alla som besöker öns äldreboenden att vara friska och utan symptom minst två dygn innan man hälsar på en anhörig.

Boendet på Terra Nova gör nu vad man kan för att minska smittspridningen i huset. Kerstin Ahlqvist berättar att man följer hygienrutinerna och är extra noga med hygienen. Dessutom undviker boendet att blanda personal mellan avdelningarna.

– De som redan är sjuka och smittade tar man om hand och ger vätskeersättning. Ofta kommer smittan snabbt som blixten, och går över på några dagar. Risken är att man förlorar väldigt mycket vätska, när man mår illa kan det vara svårt att få i sig både mat och vätska, säger hon.

I möjligaste mån försöker boendet också se till att de som redan är sjuka stannar på sina rum. Men också att anhöriga inte hjälper till att föra smitta vidare. Dörrarna hålls nu stängda och alla besök anmäls vid ankomst till personalen.

– Det är otroligt viktigt att man som besökare är frisk innan man kommer. Jag tycker att man ska vara helt symtomfri två dagar, innan man hälsar på någon på ett äldreboende, säger Kerstin Ahlqvist.

undefined
Regionens boende på Terra Nova gör nu vad man kan för att minska smittspridningen av vinterkräksjuka. Hittills har drygt hälften av alla insjuknat.

Smittskyddsläkare Maria Amér är inkopplad, och berättar att enheten för vårdhygien nu hjälper till.

– De har i uppdrag att stötta hälso- och sjukvårdsförvaltningen med att begränsa smittspridningen, säger hon.

Om en arbetsplats eller ett boende som Terra Nova drabbas av magsjuka, menar Maria Amér, är det oerhört viktigt att alla anställda följer hygienrutinerna.

– Det som är angeläget är att om man är sjuk stannar man hemma, i synnerhet om man har magsjuka, säger Maria Amér.

God handhygien är A och O. Att man tvättar händerna och inte slarvar, är extra viktigt där äldre, sköra och barn finns, på särskilda boenden, förskolor, och där många vistas på samma yta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!