Maimu flydde i båt från Estland för 53 år sedan

- Det här kan vara just den båt som vi flydde i från Estland för snart 53 år sedan!
Maimu Norén, 82, står intill den flyktingbåt som ännu finns bevarad på Gotska Sandön.

Gotland2007-05-12 06:00

Det kan vara samma båt som hon och hennes familj flydde i till Sverige i september 1944.

- Hennes beskrivning av båten stämmer, till och med skadan i fören finns med. Jag tror det är samma båt, säger Magnus Rietz som häromdagen körde Maimu och hennes anhöriga till Sandön för att strö ut askan efter Maimus bortgångna syster.
Maimu, född Uuslaid, hennes nu bortgångna syster Suule och flera andra i deras familj, Ando, Ilmar, Joannes, Jüri, Saara med flera, flydde i september 1944 från den lilla fiskarbyn Kiideva, som ligger på estniska fastlandet strax innanför sundet mellan Dagö och Ösel.

Blommor på stranden
- Vi var tolv personer i båten och hade spänt en presenning över oss. Vi hade följe av två andra båtar och nådde den 19:e fram till Sandön. Landningen gick bra, det var djupt vatten ända in till stranden i närheten av Båthuset. Sen minns jag att vi mötte lärarinnan på ön, där fanns en skola på den tiden. Efter någon dag fick vi fortsatte till Gotland, minns Maimu som då var 18 år och har många minnen från flykten.
Maimu blev kvar i Sverige, bor numera i Stockholm. När hennes syster Suule, också hon i Stockholm, avled för en tid sedan bestämde familjen att hennes aska skulle strös i havet utanför Gotska Sandön. Man tog kontakt med Hangvar-fotografen Magnus Rietz, som i sin båt tog Maimu och övriga släktingar ut till ön. Däribland också Werner Jonsson, änkling efter bortgångna Suule.
Följet bestämde sig också för att gå iland där man lade ner blommor på stranden nedanför Båthuset där flyktingbåten en gång landade.
- Dessutom tog öns tillsynsmän ut oss på en guidad tur runt ön vilket var mycket uppskattat. Till slut hamnade vi vid muséet på vars baksida en gammal flyktingbåt ligger bevarad, berättar Magnus Rietz.
- Där beskrev Maimu den båt som de hade flytt i och det stämde precis med den här. Hon berättade också hur båten skadats i fören - och när vi gick fram och tittade så fanns en skada där! Så det är sannolikt samma båt, säger Magnus.
- Vi hade en mycket svag motor i vår båt och därför blev vi ett tag bogserade av en av de andra båtarna. Det var ganska kraftig sjö med flera meter höga vågor, och plötsligt gick det ur ett stycke ur förstäven på vår båt där bogserlinan satt, minns Maimu.

Gömdes för ryssarna
Hans Hörlin, Sandöns siste fyrmästare och uppvuxen på ön, minns när flyktingbåten ännu låg kvar nere på stranden.
- Ryssarna krävde ju tillbaka alla flyktingbåtar från Sverige, men den här gömde vi och använde den ett tag för fiske. Men den var lite väl tung, så vi lät den ligga på stranden tills vi en dag transporterade upp den till fyrbyn där vi byggde ett skyddstak över den, berättar han.
Medlemmar i Sandöns hembygdsförening har skött om båten och en medlem, Anders Lambert, har också försökt att spåra den med hjälp av båtens registreringsnummer. Dock utan resultat.
Så helt säker kan man inte vara på att båten verkligen var den som familjen Uuslaid kom med. Det kom över tusen flyktingar enbart till Sandön så det finns ju många möjligheter. Maimu själv är inte helt övertygad, men medlemmar i familjen skall nu göra ett nytt försök att spåra båtens hemvist, bland annat skall de besöka den gamla hembyn Kiideva och försöka få fram uppgifter därifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om