Hög inflation och ekonomisk oro har inte påverkat efterfrågan på arbetskraft från Sveriges största arbetsgivare för pensionärer Veteranpoolen. I en lägenhet i Visby flyttstädar Maj-Britt Mittonen. Hon gick egentligen hem från sitt jobb på ekonomiavdelningen hos Svenska Spel för precis tio år sedan, som pensionär i förtid.
– Jag slutade när jag var 62,5 år. Jag blir 73 i höst, säger hon och berättar att hon bara har fortsatt att jobba, men då så mycket som hon själv vill och när det passar henne hos Veteranpoolen.
På sin klingande värmländska förklarar Maj-Britt att hon "älsker" att städa och att extrajobbet hon har dessutom är väldigt socialt.
– Förra året jobbade jag 800 timmar, säger Maj-Britt Mittonen och berättar att det också drygar ut hennes pension och blir skillnad i plånboken.
Under årets första två månader ökade uppdragen hos Veteranpoolen i landet med 5,5 procent, jämfört med samma månader i fjol. En del av den uppgången ligger i att allt fler svenska företag väljer att bemanna med äldre medarbetare, i tider av kompetensbrist. Det gör att Veteranpoolen ser ett stort behov av att rekrytera ännu fler pensionärer.
På Gotland konstaterar kontorsansvariga Jan Larsson att det just nu är högt tryck från både privat- och företagskunder.
– Vi är ungefär 180 veteraner som jobbar i nuläget, säger han.
Jan Larsson menar att kvalificerad arbetskraft i många branscher har blivit en bristvara, inte minst vid tillfälliga toppar eller deltidsuppdrag. Det gör att Veteranpoolen på Gotland under de närmaste månaderna fram till sommaren behöver rekrytera ytterligare minst 25 pensionärer som vill arbeta, bland annat med trädgård, hantverk, städ och med företagsuppdrag, inom till exempel ekonomi, administration och fastighetsskötsel.
– Flexibiliteten är en av de sakerna som både våra veteraner och kunder värdesätter mest. Veteranerna är ju pensionärer och har möjlighet att styra över sin tid, och kunderna kan ha en veteran på plats snabbt om det skulle behövas. Här på Gotland har vi ett fortsatt stort tryck på våra tjänster, och vi vet att viljan att arbeta är hög bland pensionärerna här, säger Jan Larsson.
Många andra länder har betydligt lägre pensionålder än Sverige. Medan Frankrike just nu skakas av upplopp, sedan man höjt pensionsåldern till 64 år, sysselsätter Veteranpoolen i Sverige i dag totalt mer än 9 000 aktiva pensionärer runt om i landet.
Enligt en undersökning från i fjol är viljan att kombinera pensionen med att behålla en fot kvar i yrkeslivet stor – nära hälften av de svenska pensionärerna vill fortsätta att jobba i någon utsträckning.
– Vi tycker såklart att det är glädjande att så många vill fortsätta jobba, för de svenska pensionärerna behövs. Våra medarbetare besitter decennier av kompetens som kommer väl till pass hos våra kunder. Samtidigt får veteranerna tillgång till ett socialt sammanhang, aktiviteter och en extra peng utöver pensionen, säger Jan Larsson.
Efter fem år som kontorschef på Gotland fyller Jan Larsson själv snart 65 år och "pension". Planen är att fasa in hans efterträdare innan sommaren, och att han ska sluta den sista september.
– Jag kommer nog att hjälpa till på kontoret, på deltid. Jag vill också fortsätta jobba, men på mina egna villkor – precis som våra veteraner gör, säger han.