Majoriteten sa nej till Lidls etablering och lägre matpriser
Som väntat blev det omröstning när kommunstyrelsen skulle besluta om tyska livsmedelsjätten Lidls etablering vid Follingboväg i Visby. Majoriteten sa, liksom i arbetsutskottet, nej med hänvisning till handelsutredningen.Voteringen slutade 9-6. De sex ledamöterna i den borgerliga oppositionen lämnade en gemensam skriftlig reservation.
<span class=MR>Bostadsbyggandet</span>
Votering blev det också om en motion från centerns Hans Klintbom och Eva Nypelius angående den kommunala bostadsförsörjningsplanen. De ville ha med delar av den plan som centern har tagit fram för att stimulera bostadsbyggandet, "Bygg mer bostäder".
Men ledningskontoret har konstaterat att det pågår en utredning om ett bostadsförsörjningsprogram och den politiska majoriteten tycker att det räcker. Oppositionen begärde votering och den slutade som väntat 9-6 och därmed nej till att bifalla motionen.
Men när det gällde projektet Skogsam var det full enighet. Det blir ingen utökning av verksamheten från 20 till 60 personer men väl en fördubbling till 40, när projektet efter nyår övergår till att bli en permanent verksamhet.
Huvudman är länsstyrelsens skogsvårdsenhet. Från kommunens sida bidrar man med 1,5 miljoner kronor av totalt 4,5 miljoner kronor. Kostnaderna har också kunnat hållas nere genom att flera av deltagarna i Skogsam kan få lönebidrag.
Merparten i projektet är missbrukare. Det finns också långtidsarbetslösa, och de som har varit långtidssjuka, med i projektet. Det handlar om arbete i skogen hos enskilda skogsägare, som har fått EU-bidrag exempelvis för röjning.
<span class=MR>Fårösund</span>
Kommunstyrelsen beslöt att bidra med 700 000 kronor till Fårösunds utvecklings- och utbildningscentrum. Centret fick ju nyligen nej på sin ansökan om att starta en folkhögskola. Men kommunstyrelsen tycker att man ska göra ett nytt försök nästa år. Ursprungligen hade centret ansökt om 1,2 miljoner kronor.
Kommunstyrelsen har beslutat att kommunen ska söka medlemskap i EU:s Mål 6-program (ramprogrammet för energifrågor). 350 000 kronor avsätts för att göra en riktig ansökan för fem år framåt.
Det handlar framför allt om att skapa förutsättningar för omställning till förnyelsebar energi och för Gotland utses Bertil Klintbom som koordinator för projektet, som bland annat gäller användning av förnyelsebar energi i byggnader och alternativa bränslen för transporter, exempelvis vätgasdrivna bussar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!