Majstregården får nej till utbyggnad

Strandskyddet har satt stopp för ännu en etablering på Gotland. Restaurang Majstregården på Sudret nekas prövningstillstånd av Miljööverdomstolen - därmed blir det inga gäst- och konferensstugor i anslutning till restaurangen.- Det känns tråkigt, medger ägarinnan Gabriella Löf, som kämpat i tolv år med ärendet.

Gotland2010-04-17 04:00
I förrgår sade Miljööverdomstolen nej till Björn Ulvaeus som ville bygga studio på Furillen.

Året runt verksamhet
I går var det Gabriella Löfs och Göran Nyqvists tur. De äger och driver restaurangen Majstregården på Sudret, och i tolv års tid har de försökt få tillstånd för att bygga gäst- och konferensstugor i anslutning till restaurangen.
- Tanken var att få verksamhet året runt, både för företagets och arbetstillfällenas skull men också för att kunna ta emot gäster och visa upp området på annan tid än just sommaren, säger Gabriella Löf, om planen som var att bygga två längor med fyra boenden i varje.
Redan 1998 lämnade Gabriella Löf och Göran Nyqvist in sin första ansökan - men redan ännu tidigare hade Majstregårdens tidigare ägare ansökt och fått avslag.
Efter att ärendet vandrat genom både kommun, länsstyrelse och miljödomstol kom nu det slutgiltiga beskedet. Miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd.

Glöden svalnar
- Det har varit svårt att hålla glöden uppe under så lång tid, medger Gabriella Löf om den segdragna processen.
- En anledning till avslaget har varit att fler byggnader skulle störa friluftslivet, men vi tycker tvärtom - boende i området skulle öka tillgängligheten. Där längorna skulle ligga växer ändå bara ene och tynne.
Nu kommer Majstregården att drivas vidare sommartid.
- Vi har det bra som det är, men det är ändå tråkigt att vi inte kan få året-runt-verksamhet, att det ska stå stilla så stor del av året, säger Gabriella Löf.
Detta har hänt:
Redan 1998 sökte Majstregården om tillåtelse att bygga till restaurangen Majstregården vid Hoburgen. Länsstyrelsen sade nej.
2007 ansökte Majstregården om att bygga en gäst- och konferensanläggning intill restaurangen.
I januari 2008 gav byggnadsnämnden positivt förhandsbesked - men länsstyrelsen upphävde beskedet eftersom en klagande granne inte fått ta del av ärendet innan beslut togs.
I mars 2009 sade länsstyrelsen nej till ansökan.
Det negativa beskedet överklagades till miljödomstolen - som också sade nej.
I september 2009 överklagades även miljödomstolens beslut.
Den 12 april i år meddelade Miljööverdomstolen att man inte ger prövningstillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om