Bostadspriser är en ständigt aktuell fråga som berör människor i olika skeden av livet. Såväl på Gotland som i riket i övrigt ser vi rapporter om en skenande prisutveckling som inte tycks ha någon gräns.
Ex-gotlänningen Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, varnar för att främst unga människor blir lidande.
– Jag tycker väldigt synd om förstagångsköpare som försöker ta sig in på bostadsmarknaden i dag, de som varken har sparade pengar eller kontakter och därmed har svårt att hyra eller köpa. Dessutom läggs det på kreditrestriktioner, bolånetak och amorteringskrav, vilket gör att de som vill in på marknaden måste ha väldigt bra inkomster, säger han.
Björn Wellhagen har dessutom svårt att se varför bankerna räknar med så hög kalkylränta vid låneansökningar.
– I dag går det att binda ett tioårigt lån till en ränta på 2,5 procent, så varför kräver bankerna att man ska klara en ränta på mellan sex och sju procent? Om bankerna sänker kalkylräntan i sina beräkningar skulle det underlätta för unga att komma in på marknaden, säger han och svarar sedan på sin egen fråga:
– Men bankerna följer rekommendationer från Finansinspektionen, det vill säga att de ska ha en restriktiv hållning. Bankerna vågar inte sänka kalkylräntorna utan sitter och lurpassar på varandra och under tiden kommer förstagångsköparna i kläm. I grund och botten är det ett systemfel på bostadsmarknaden som politikerna måste ta tag i.
Björn Wellhagens åsikt är alltså att bostadspolitiken går stick i stäv med hur verkligheten ser ut och att hörsamheten för unga människors önskemål är låg hos politikerna. Han hänvisar till undersökningar som gjorts, där unga fått frågan hur de helst vill bo i framtiden.
– Mellan 80 och 90 procent svarar att de helst vill bo i ett eget ägt boende, men så ser inte bostadspolitiken ut. I stället vill politiken att man ska bygga fler hyresrätter. Problemet är dock att det som byggs i dag alltid är dyrare än det som byggdes i går och nyproducerade lägenheter kostar mycket att hyra. Det är i stort sett omöjligt att i dag bygga små och billiga hyresrätter, säger han.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling släppte i början av året en undersökning som visade hur bostadsmarknaden påverkats av ett år med coronapandemin. Den visade att svenskarna på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo.
Det ökade distansarbetet har lett till att fler vill bo större för att enklare kunna kombinera jobb och fritid och störst behov av mer boyta har, enligt undersökningen, unga personer mellan 18 och 29 år.
Men där, och här får Björn Wellhagen medhåll av Länsförsäkringar fastighetsförmedlings vd, Marcus Svanberg, får inte unga människor stöd av den politik som förs i Sverige i dag:
– Höga bostadspriser, hårda kreditvillkor och osäkerhet kring den egna ekonomin gör det svårare för unga att köpa bostad. För en långsiktigt hållbar bostadsmarknad krävs politiska åtgärder som gör det lättare för människor att byta bostad efter behov. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar vara i fokus, säger Marcus Svanberg.
Björn Wellhagen, Mäklarsamfundets vd, växte upp på Gotland, men lämnade ön för drygt 40 år sedan.
– Min mamma bor ännu på Gotland, men jag själv har inget boende kvar. Tyvärr får jag väl säga, eftersom Gotland är världens vackraste ö, säger han.
Om Gotlands bostadsmarknad, som han ändå följer på distans, säger han:
– Det som är anmärkningsvärt på Gotland till skillnad mot landet i övrigt är att priserna på bostadsrätter stiger mer än villorna. Dessutom säljs det ganska många små lägenheter, säger han.
Att pandemin driver upp priserna kraftigt är inte konstigt, menar Björn Wellhagen.
– Många har vant sig vid att jobba hemifrån och då öppnar det för möjligheten att flytta, exempelvis till Gotland. Det kan göra att vissa objekt skenar iväg ordentligt när det blir budgivning.
– Men det är ingen bra situation, inte för säljarna, inte för köparna och inte för mäklarna. När det blir så tvära kast skapar det en större osäkerhet och ingen är förtjänt av det. Som mäklare är det bäst med en kontinuerlig marknad som förhåller sig till löneökningar och inflation, säger Björn Wellhagen.