Malin attackerades i Visby: ”Min jacka var helt blodig”

Antalet hundattacker ökar, både i Sverige och Europa. Ofta föreslås ett rasförbud på så kallade kamphundar, historiskt avlade för att slåss. En åtgärd som får stark kritik. ”Ren signalpolitik”.

Malin Jakobsson och hennes hund Bruno attackerades av en aggressiv hund i Visby för några år sedan.

Malin Jakobsson och hennes hund Bruno attackerades av en aggressiv hund i Visby för några år sedan.

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-03-21 06:00

Den senaste tiden har flera allvarliga hundattacker uppmärksammats i media. I början av året blev en tioårig pojke i Göteborg allvarligt biten av en lös hund, några dagar senare anfölls en kvinna i 65-årsåldern av tre lösspringande hundar utanför Borås.

Även på Gotland har flera liknande incidenter rapporterats. I början av året blev en man biten i handen efter ett bråk vid Östergravar och i september polisanmäldes en hundägare efter att en kvinna på cykel attackerats. Förra året tvingades även en mindre hund avlivas till följd av skador efter att ha blivit attackerad av en hund på en fest i Visby.

Gotlänningen Malin Jakobsson är en av dem som drabbats. Det var en majkväll för några år sedan som hon var hundvakt åt sina föräldrars hund Bruno. Malin var ”halvmatte” till Bruno och brukade ta med honom in till stan när hon hade ärenden.

Hon parkerade vid Södervärn och började promenera. Precis när de skulle svänga upp mot bostadsområdet hörs en hund ”vråla”– och från ingenstans kommer den i rasande fart och går till attack.

– Hunden hade slitit sönder kopplet. Ringen mellan halsbandet och kopplet brast, så hårt slet den.

undefined
Bruno, en cockerpoo det vill säga en korsning mellan cockerspaniel och pudel.

Bruno som själv sitter fast i ett koppel får panik. Malin försöker fånga upp honom men den attackerande hunden lyckas få tag i Brunos framtass och börjar dra.

Ägaren, en kille i tonåren, kommer ikapp och hjälper till. När attackhunden tar ett omtag tappar han greppet och Malin och den andra hundägaren lyckas till slut tvinga isär dem.

– Jag fiskar upp Bruno i famnen och han blöder ner hela min jacka.

Killen knyter snabbt fast kopplet igen och försöker avlägsna sig från platsen. Malin skriker efter honom att han inte bara kan gå sin väg utan måste ta sitt ansvar över vad som precis hänt.

– Till slut ger han mig sitt nummer, som efteråt visade sig vara ett falsknummer såklart, och försvinner iväg.

undefined
Malin Jakobsson arbetar som medicinsk sekreterare på Visby lasarett.

Malin vet fortfarande inte vem killen med den aggressiva hunden är. I efterhand ångrar hon att hon inte polisanmälde händelsen.

– Jag hade så gärna velat att det inte tog slut där. Det var fel hund i händerna på fel person.

De senaste fem åren har nio personer i Sverige dött efter att ha blivit attackerade av en hund – och forskning visar att dödsattackerna ökar i hela Europa. Socialdemokraterna har öppnat för ett förbud mot specifika hundraser och riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) har lagt en motion om ett förbud mot avel och import av vissa sorters hundar i Sverige. Danmark och Norge har redan omfattande förbud mot så kallade kamphundar.

Malin Jakobsson tror dock inte på ett förbud mot specifika raser.

– Det handlar inte så mycket om hunden, det finns snälla ”farliga” hundar och hemska små hundar. Det är ägaren som sätter sin prägel och man ska inte ha en hund som man inte kan hantera.

undefined
Ofta skylls problemet med hundattacker på så kallade kamphundar.

Ofta när problemet med hundattacker diskuteras pekas olika typer av kamphundar ut, gemensamt för dem är att de historiskt avlats för att slåss mot andra hundar och djur.

Enligt gotlänningen Elin Bååth, som fördjupat sig i aggression hos hundar med studier i bland annat djurpsykologi, är smärta och stress den största faktorn till aggressiva hundar. Även hon ställer sig kritisk till ett eventuellt rasförbud.

– Det är ren signalpolitik, var exakt ska de gränserna gå? Raser går ju i trender, om några år är det en annan ras som är populär inom vissa kretsar.

Enligt henne skulle en möjlig åtgärd i stället kunna vara något typ av ”hundkörkort”.

– Om människor inte själva är beredda att sätta sig in i den här kunskapen, så måste vi kanske tvinga dem till det.

undefined
Elin Bååth och hennes omplaceringshund Ivy.

Hon tror att det finns ett stort mörkertal vad gäller exempelvis Chihuahuor och Golden retrievers, vanliga raser som också bits när de blir rädda och pressade. Enligt Elin Bååth behöver vi bli bättre på att förstå hundar generellt om vi ska vill undvika den här problematiken. Hon menar att vi måste komma ihåg att det är naturligt för en hund att bitas och att det är upp till människor att se till att de inte gör det.

– Det är inte en rättighet att äga en annan varelse om man inte kan ge den ett bra liv. En hund är inte en accessoar, det ska vara höga krav.

Enligt en ny utredning från Statskontoret gör polisen och länsstyrelserna inte tillräckligt för att skydda allmänheten mot hundattacker. De menar bland annat att det krävs en lagändring för att lättare omhänderta farliga hundar.

På Gotland har sedan 2018, när Länsstyrelsen tog över uppdraget, ett tjugotal beslut om åtgärder i lagen om tillsyn över hundar och katter tagits. Bland annat tre beslut om omhändertagande och fem om att säkerställa att hunden hålls i en inhägnad utan möjlighet att smita ut.

undefined
Hunden Bruno återhämtade sig som tur var efter incidenten.

För hunden Bruno fick historien ett lyckligt slut och han återhämtade sig efter incidenten. Trots att det är några år sedan han attackerades har Malin Jakobsson, som i dag har egen hund, fortfarande svårt att gå med den i stan.

– Vi tar ibland stadspromenader för att träna honom, men det är lika mycket träning för mig eftersom jag tycker att det är så jobbigt.

Hennes rädsla grundar sig bland annat i att det är en svår situation att undvika. Nu när hon går i Visby försöker hon hålla stor marginal till andra hundar.

– Om en hund kan slita sig för att attackera så kan vilken hund som helst komma från ingenstans, inte bara de som går lösa.

Elin Bååths tips

Elin Bååths tips för att motverka aggression och bett hos hundar:

Utred smärta hos veterinär

Utsätt inte hunden för onödig stress 

Lär dig se hundens stressignaler

Ta hunden ur den stressande situationen

Bestraffa inte en hund som morrar

Ta hjälp av en utbildad och certifierad beteendeutredare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!