Sillchocken må ha lagt sig med tiden, men Malin Mellstams kärlek finns kvar till den inlagda delikatessen, som hon givetvis fortsatt äta tack vare att hon gjort en egen.
Men hennes "Västkustsill" och den resa som den här artikeln ska handla om, började så sent som förra året och i samband med flytten till huset i Gnisvärd.
Malin har en karriär i bagaget inom evenemang samt film och tv-inspelningar, där hon först och främst arbetade med marknadsföring. Men utan att det egentligen var meningen, fick hon ofta ta tag i maten. Inte för att hon var tvungen, berättar hon:
– Det dög bara inte att komma med mackor eller någon sallad från macken bredvid, som det kunde vara ibland. Då var det lika bra att göra det själv. Så jag vurmar verkligen för det här med catering. Det måste inte vara elegant eller tillkrånglat, men det måste smaka!
På liknande sätt är det med sillen.
Men hon vet vad som inte får saknas för att kunna göra en riktigt bra sill. Malin beskriver själva tillagningen som en process i tre steg. Hon köper in salt sill på tunna, som hon vattnar ur (saltar ur). Först när det är gjort ordentligt, sker inläggningen enligt konstens alla regler, och sedan tillsätter Malin sin egna västkuströra.
Hon berättar att hon länge velat jobba med mat och att hon redan för ett antal år sedan bestämde sig för att göra just det.
– Men då kom pandemin. Så det blev inget med det. Men jag är helt övertygad om att det var en del av allt, att det var "meant to be". För sen kom jag ju på det här med sillen.
I stället fick fröet gro ett tag till. När det blev klart att hon och hennes man skulle bli ägare till sitt nya hem, ett vitt kalkstenshus vid havet i Gnisvärd, föll allt på plats.
Men allt började egentligen strax norr om Tofta strand, innan höstens flyttlass från Visby. För oinvigda i den västkustska mat-traditionen, är ett bra bröd halva grejen. Malin kände till Tofta strandbageri och hade siktet inställt på att få med dem på tåget.
Samarbetet med bageriet visade sig vara precis det som behövdes – och det enda som krävdes, skulle det visa sig – för att både börja sälja de första burkarna av Malins produkt. Sedan har det rullat på, berättar hon.
I dag säljs den på ett par platser, utöver Tofta Strandbageri finns den på bland annat Stora Coop i Visby.
Matlagningen sker i dagsläget vid sidan av Malins "vanliga" jobb – en 80-procentig tjänst inom socialpsykiatrin på Region Gotland. Inför storhelger och som nu på sommaren, kan det bli lite mer tjänstledigt från arbetet, och mer jobb med egna företaget, men framförallt så blir det långa dagar framför spisen hemma i Gnisvärd när det vankas högtider. Inför midsommar tillverkade cirka 100 burkar av sin produkt, Västkustsill.
– Jag får se vart det här hamnar. Jag kommer aldrig att försöka forcera fram något. Det är klart att jag vill jobba med det här på heltid, jag vill inte göra något annat än att stå hemma i köket med min sill, haha! Men det får ta den tid det behöver.
En tanke är fler samarbeten. Malin berättar om ett möte nyligen, med några som driver en fiskvagn på ön.
– När de förstod vem jag var, sa de: "Jaha, är det du som är Malin med sillen!". Så är det ju här på Gotland, och det är fantastiskt. Hemma i Gnisvärd är jag inte Malin Mellstam, jag är sill-Malin, det är jättekul.