Mamman får åter träffa sina barn

Mamman i den uppmärksammade vårdnadstvisten får åter träffa sina barn, men bara en kort stund varannan vecka.

Tingsrätten har fattat ett tillfälligt beslut i den uppmärksammade vårdnadstvisten.

Tingsrätten har fattat ett tillfälligt beslut i den uppmärksammade vårdnadstvisten.

Foto: Åsa Sveds/arkiv

Gotland2019-10-28 07:37

Tvisten mellan två gotländska föräldrar har blivit mycket uppmärksammat efter att pappan i en dom i hovrätten i februari fick ensam vårdnad om de två barnen, trots att han tidigare dömts till fängelse för att ha misshandlat dem. Barnens rätt att träffa båda föräldrarna vägde tungt, och mamman ansågs inte ha gjort tillräckligt för att låta pappan träffa barnen.

Nu ger Gotlands tingsrätt i ett tillfälligt beslut möjlighet för mamman att träffa barnen, men bara under korta perioder och med umgängesstöd närvarande varje gång. Tiden är begränsad till två timmar varannan vecka, och mötena ska ske i lokaler för umgängesstöd.

Umgängesstöd används när vårdnaden inte fungerar. Barn och den förälder ska träffa barnet träffas några timmar i en lokal som socialtjänstens familjerätt har tillgång till, ofta en avdelning på en förskola. Umgängesstödjare som är anställda av socialtjänsten närvarar. 

Domen gäller i väntan på en ny förhandling i tingsrätten. Inför den ska socialnämnden rapportera om mammans möten med barnen. Socialnämnden ska även lämna en kompletterande utredning om vårdnad, boende och umgänge. Rapporten om mötena ska lämnas till tingsrätten senast den 13 december, och den kompletterade utredningen ska vara klar senast den 24 februari 2020.

Efter det kommer tingsrätten att kalla till en ny förhandling. Mamman yrkar i första hand gemensam vårdnad med växelvis boende. Pappan yrkar å sin sida att han fortsatt ska ha ensam vårdnad om barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!