Men trots att länsstyrelsen varnade lammgårdens ägare flera gånger dröjde det drygt ett år innan myndigheten beslutade om ett djurförbud.
- Det är jättetråkigt. De borde ha dragit i handbromsen betydligt tidigare, säger Eva Engström, LRF.
Gång på gång kritiserade länsstyrelsen den stora lammgården. Vid varje besök klagade man på ägarnas bristande tillsyn och oförmåga att ge sjuka och skadade djur vård i tid.
Anmälningarna kom både från privatpersoner och myndighetspersoner som inspekterat gården.
- De började hösten 2010 men i samband med lamningen året efter tog det fart på allvar, sedan har det rullat på ordentligt. Det berättar Sune Liljeström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.
Jättedåligt skick
Vid ett veterinärbesök konstaterades alla lamm födda 2010 vara under normalhull.
- I april var de mycket magra och i jättedåligt skick. Ägarna hade dålig insikt i hur man bedriver fårproduktion, säger Sune Liljeström.
Samtidigt upptäcktes en grupp sjuka och skadade djur som gömts undan från undersökningen. Ett av djuren avlivades direkt av djurskyddsskäl.
Vid en annan inspektion sent i höstas hittades ett dött lamm som trasslat in bakbenen i taggtråd. Skadorna visade att djuret levt på detta vis en tid.
Utredning lades ned
Ägarna polisanmäldes av länsstyrelsen, men för några veckor sedan lade åklagaren ner utredningen om vanvård eftersom misstankarna om brott enligt henne inte kunde styrkas.
Nyligen gjorde länsstyrelsen ännu en polisanmälan. Denna gång gällde det skrot i hagen som djuren kan skada sig på, och fodrets undermåliga kvalitet.
- Ägarna har dåligt begrepp om hur man skördar och lagrar foder. Det ruttnar och är mögligt, säger Sune Liljeström.
Gården har närmare 600 får och lamm, och Sune Liljeström är mycket bekymrad över läget:
- Jag har inte varit med om något liknande, inte i den här storleken på besättning.
Vältaliga djurägare
Men varför dröjde det då mer än ett år innan de fick djurförbud?
- De här djurägarna är vältaliga, och kanske har de påverkat våra chefer att ge dem en chans. Vi skulle kunna ha skrivit det tidigare, men de fick en chans till. Jag står bakom beslutet, säger Sune Liljeström.
När kunde ni skrivit det?
- I september. Men i stället fick de ett ganska omfattande föreläggande. Det positiva med att vänta var att vi fick än mer fakta i målet.
Många av djuren är nu dräktiga. Hade ni inte kunnat undvika situationen med att ingripa tidigare?
- Jo, det stämmer. Men efter djurförbudet har vi försökt agera så fort som möjligt för att undvika högdräktigheten och sen lamningen i april.
Dom om en månad
Gårdens ägare har överklagat länsstyrelsens beslut om djurförbud som gäller från 17 februari, och fallet gick vidare till förvaltningsrätten. I fredags höll domstolen förhandling på Gotland.
Domen väntas inom fyra veckor. Länsstyrelsen behöver inte vänta så länge innan djuren omhändertas, men det blir ändå troligen så, säger Sune Liljeström.
- Ja, det ligger så nära i tid. Men vi kommer att göra kontroller innan domen meddelas. Det är ett kritiskt läge, risken finns ju att ägarna struntar helt i djuren eftersom de vet åt vilket håll det barkar.
Mer lidande
LRF Gotland är kritisk till hanteringen:
- Man borde absolut agerat tidigare. Det här har lett till mer lidande för djuren. Nu blir det svårare eftersom djuren är dräktiga, och senare när de är högdräktiga får de inte flyttas, säger Eva Engström, vice ordförande.