Vårdhemmet tillhör företaget Gotlands vård- och konvalescenthem och har drygt tio boende, alla med olika former av psykiska funktionshinder och de flesta äldre.
I går strax efter klockan 12 upptäckte personalen kraftig rök från en av lägenheterna, som ligger i en flygelliknande huslänga ett 60-tal meter från huvudbyggnaden. Tre personer rusade till platsen men kunde på grund av brand och kraftig rök inte ta sig in i lägenheten.
Stor spridningsrisk
När räddningstjänstens deltidskår i Burgsvik kom till platsen kort senare pågick utrymning av övriga byggnader på området, med hjälp av personalen.
- Branden var då fullt utvecklad i ett av husen, och det fanns risk för spridning till andra byggnader, berättar Niklas Månsson, ledningsoperatör för Storstockholms brandförsvar som sköter larmen för räddningstjänsten på Gotland.
För några år sedan hade deltidskåren i Burgsvik även mandat att rökdyka. Men sedan deltidskåren på orten krymptes får styrkan enligt lag inte längre utföra rökdykning; i går fick man således vänta med sådana insatser tills rökdykare hade anlänt.
- Det är flera personer i Burgsviksstyrkan som har erfarenhet av rökdykning, men ingen som har uppdaterad utbildning, medger Gotlands räddningschef Dick Svennefelt, som i dagsläget har rökdykarkapacitet att tillgå i deltidskårerna i Hemse, Klintehamn och Visby, samt förstås också i Visbys heltidskår.
Rök- och vattenskador
När rökdykare väl kom till platsen var det också de som hittade den omkomne mannen, i den lägenhet där branden startat.
- Jag vet inte om det hade slutat annorlunda i det aktuella fallet om vi hade haft rökdykarkapacitet i Burgsvik. Men vi kan tyvärr inte ha rökdykare i alla deltidskårer, så är det i hela landet, säger Dick Svennefelt.
Brandförloppet var kraftigt och branden spred sig till vinden, där bland annat isolerande kutterspån gjorde att branden fick ordentlig fart.
- Den ena lägenheten är helt utbränd, och både vinden och två intilliggande lägenheter är rök- och vattenskadade, berättar brandmästaren Jonatan Ahdrian som ledde räddningstjänstens arbete på platsen.
Brandplatsen avspärrad
Polisen har spärrat av brandplatsen och kommer - så snart det är möjligt att gå in i den brandhärjade byggnaden med hänsyn till temperatur, rök och glöd - att genomföra en teknisk undersökning.
- Innan det är gjort kan vi inte säga något om hur branden har startat, konstaterar vakthavande befäl Pia Persson.
Den omkomne mannens anhöriga underrättades under gårdagseftermiddagen. Han var född 1939 och hade bott på vårdhemmet under en längre tid.