"Man får inte göra någonting"

- Vi sålde Donners Hotell delvis för att det är k-märkt. Man får inte göra någonting. Vi kan inte leva i ett museum!Det säger Max Hansson, Payex styrelseordförande, apropå den enkät som nyligen gått ut till ett antal fastighetsägare i Visby innerstad om hur de ser på k-märkningen av sina hus.

Foto: Karl Melander

Gotland2009-08-27 04:00
Enkäten har skickats ut av företaget Cocos i Strängnäs, som drivs av två före detta studerande vid Högskolan på Gotland.
Men enkäten bekostas av Payex.
Den tar sikte på hur ägare till k-märkta fastigheter upplever sina kontakter med myndigheterna, hur mycket de fått i bidrag för restaureringar, hur värdet på deras fastigheter påverkats och hur mycket krav och möjligheter som byggnadsminnesförklaringen inneburit.

K-märkt
Till saken hör att Payex självt haft en del kontroverser med de antikvariska myndigheterna och företaget har, enligt egen utsago, aldrig gått med på att få någon av sina fastigheter k-märkt.
- Jag skulle aldrig frivilligt sätta mig under god man eller förmyndare till fastigheter. Man får inte göra någonting om inte fastigheten brinner upp, säger Max Hansson, grundare till och styrelseordförande i Payex.
- Det är en prestigevinst för länsstyrelsen om den får fler fastigheter k-märkta - och så blir det fler tjänstemän!

Som privatperson
Max Hansson betonar att han uttalar sig som privatperson. Beslutet att bekosta enkäten har fattats av Payex vd Krister Fingal.
- I det här fallet vet vi att Max är intresserad av frågan, så då frågar vi honom.
Men formellt är det jag som fattat beslutet, säger Krister Fingal.
- Först och främst är det här en akademisk studie: hur påverkar det faktum att Visby är ett världsarv den miljö vi lever och verkar i?
På vilket vis är svaren på den här enkäten intressanta för er?
- De är förhoppningsvis intressanta för alla.
Hur ska ni använda resultatet av enkäten?
- Det kan väl alla använda. Kanske Gotlands kommun? Kanske länsstyrelsen? Max Hansson och Payex bryr sig om den här ön, och vi hoppas att det ska vara till gagn för många.
Varifrån kommer initiativet till enkäten?
- Jag kan inte svara på det. Bland annat kommer det från den mycket, mycket, mycket intressanta bok som Owe Ronström skrivit.

Professor
Owe Ronström är professor på Högskolan på Gotland och författare till en av de studier av världsarvets effekter som kommit ut, "Kulturarvspolitik".
Han påpekar att varken han eller Högskolan på Gotland formellt sett har med enkäten att göra, men att han hjälpt till med utformningen av den.
- Jag var länken mellan Payex och studenterna. Utan Payex pengar hade det inte blivit något, och som forskare är jag glad att vi fått göra den här studien.
- Den är en unik möjlighet att se på ett världsarv där folk faktiskt bor. Det finns nästan ingen forskning om konsekvenserna av ett världsarv.
- Visby var en stor turistmagnet både före och efter världsarvet. Och det har inte visats att det har någon mätbar turistisk effekt att utses till världsarv, säger Owe Ronström.
Att Payex skulle ha egna intressen i studien förnekas av Owe Ronström.
- Jag har varit inblandad i många forskningsprojekt och de mest påtryckande finansiärerna har varit kommuner och landsting.
-Det som bidragsgivarna får är oftast ett eller några exemplar av resultatet, säger Owe Ronström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!