?Man har brustit i sin utkik?

Bevis har säkrats för att Polo M:s grundstötning kan ha orsakats av försumlighet. Det säger Ove Eriksson, Sjöfarts-
inspektionens man på plats.
??Det är skiljaktiga uppfattningar om händelserna, säger polisens förundersökningsledare Bengt-Christer Larsson.
Oavsett vilket förmodas det skadade fartyget lyftas från sitt grund idag, tisdag.

Gotland2004-11-30 06:00
Ove Eriksson konstaterar att Polo M förvisso har förhållandevis omfattande skador, men tror ändå att hon under morgondagen kommer att kunna dras loss ?på ett säkert och bra sätt?. I och med det kan räddningstjänsten inleda en saneringsinsats, i samråd med länsstyrelsen, gatukontoret och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
??Tanken är att lyfta upp henne och få henne att flyta, ta ut henne på djupt vatten, ankra upp, dyka och se exakt vilka skador hon har på sitt skrov. Styrkan i skrovet ska beräknas. Den ska räcka till en tilltänkt resa till ett varv, förmodligen i Östersjöområdet.

Cement flyttades till pråm
Under gårdagen lyftes delar av lasten på 23 000 ton cement över till pråmen Oxelösund. Delar av den polska besättningen är fortfarande ombord och bistår med information. I går tjänstgjorde 15 bärgningsmän och 12 man på bogserbåtarna Freja och St. Olof. Lodning pågår för att hitta en lämplig väg ut till djupare vatten.
Exakt vad som har orsakat grundstötningen är fortfarande oklart. Enligt Eriksson har det dock under de pågående undersökningarna ?säkrats bevis? som styrker teorin om försumlighet.
??Man har brustit i sin utkik, att kontrollera sin position fortlöpande.

Tre vinklar
Ärendet granskas just nu ur tre vinklar. Visbypolisen utreder hur grundstötningen gick till, likaså Sjöfartsinspektionen som ser till de lagar som reglerar sjöfarten och så Kustbevakningen, som utreder miljöbrott. Där har miljöåklagare Mats Wihlborg fattat beslut om att inleda förundersökning.
Skuldfrågan är central och avgör bland annat vem som ska stå för kostnaderna för exempelvis räddning, sanering och bärgning.
Visbypolisens förundersökningsledare, kriminalinspektör Bengt-Christer Larsson vill inte kommentera uppgifterna om ?säkrade bevis?.
? Det råder skiljaktiga uppfattningar om händelserna där ute. Det är därför det förmodligen blir en polisiär utredning. Men man ska komma ihåg att det var hårt väder. Det är bara att se på vad som hände med bogserbåten.
Under gårdagen besökte landshövding Marianne Samuelsson olycksplatsen för att med egna ögon se hur det ser ut.
? Det är ingen rolig syn. Det visar på hur sårbara vi är och det kommer naturligtvis att påverka under en lång period framöver. Vi får hoppas att det går att göra det bästa av en bedrövlig situation.
Hon fick intrycket att man just nu har de resurser som krävs.
? Men långsiktigt måste man se på den ökande sjöfartstrafiken i Östersjön. Det gäller att vi har bra möjligheter att klara olika olyckor ur Gotlandsperspektiv. Sådant vill jag veta och kunna föra fram till regeringen. Det är inte säkert att de resurser vi har i dag är de vi behöver i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!