"Man måste se för att förstå"

Emerich Roth, 85, är återigen på Gotland för att föreläsa om förintelsen och om utanförskap.Ett tema som Elfrida Andrée-gymnasiet ska arbeta med hela hösten. Samtidigt åker sex av eleverna på studieresa till Auschwitz.- Jag tror att man måste göra en sån resa för att förstå vad som faktiskt hände, resonerar Annie Nevala.

Överlevare. Emerich Roth, 85, överlevde fem koncentrations- och arbetsläger under andra världskriget. Han har fortfarande mardrömmar.

Överlevare. Emerich Roth, 85, överlevde fem koncentrations- och arbetsläger under andra världskriget. Han har fortfarande mardrömmar.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-09-09 04:00
Emerich Roth överlevde fem koncentrations- och arbetsläger under andra världskriget. Han är 85 år och brinner fortfarande för sitt engagemang för ungdomar i utanförskap.

Gotland speciellt
I går var han och Patrik Pelosio, "före detta värsting" som han kallar sig, på Gotland för 14:e gången. Gårdagens publik var den största duon någonsin haft på Gotland, då 600 elever och 75 anställda samlades i Säveskolans aula för att lyssna.
- Jag blir extra glad av att besöka Gotland. Här finns en speciell vilja hos både elever och personal, säger Emerich Roth med värme i rösten.

Se och förstå
Sex av gymnasieeleverna - Annie Nevala, Ninnie Karlsson, Elin Karlsson, André Marklund, Hanna Landegren och Pernilla Hellqvist - kommer under hösten att få göra en resa till Auschwitz. I går, efter den stora föreläsningen, fick de sex träffa Emerich Roth och bland annat berätta varför de ville åka med på resan.
- Jag vill se det med egna ögon och kunna föra det vidare här hemma, säger Hanna Landegren.
- Jag tror att man måste åka dit för att få förståelse för hur det faktiskt var, anser Ninnie Karlsson.

Var observanta
Emerich Roth, som själv återvänt tre gånger till Auschwitz, gav exempel på vad som väntar.
- Ni kommer att få se en hög med hår, hår som klippts av levande kvinnor. Ni kommer att få se en hög med barnskor. Ni kommer att få se ortopediska hjälpmedel, kryckor och proteser, som människor tvingats plocka av sig innan de gick in i gaskamrarna... Ni ska vara ytterst observanta, uppmanar Emerich Roth.
Han fick frågan varför det är viktigt att åka, och han svarade snabbt:
- Om ni sett det med egna ögon är det ingen som kan ta det ifrån er. Vi som upplevt förintelsens fasor är inte så många längre. Vi orkar inte länge till, och när vi slutar berätta gör vi det ungefär samtidigt. En historielös generation är chanslös att förhindra att historien upprepar sig.
Hela hösten kommer eleverna på Elfrida Andrée-gymnasiet i Visby att arbeta med temat "Mot våld, för medmänsklighet".
Projektet är ett samarbete med Rädda Barnen och Emerichfonden, samt stöd från Allmänna Arvsfonden.
Inom projektet görs också en dokumentärfilm om Emerich Roth av filmaren Daniel Skogström, och fyra kortare filmer. Alla är tänkta att användas som informationsmaterial i undervisningen runt om i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om