Män och kvinnor har jämställda inkomster år 2090

På Gotland dröjer det 70 år till innan män och kvinnor har jämställda inkomster, vilket är betydligt längre än rikssnittet. Men det går att snabba på utvecklingen.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar om hur man inom familjen kan leva mer jämställt ekonomiskt.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar om hur man inom familjen kan leva mer jämställt ekonomiskt.

Foto: Adrian Leopoldson/TT

Gotland2020-11-16 07:11

Det är Länsförsäkringar som i en rapport har räknat ut hur lång tid det kommer att ta innan vi uppnår jämställda inkomster mellan könen. Skillnaden är stor i olika delar av landet. I Sverige beräknas kvinnors inkomster att ha kommit ikapp männens år 2057, men på Gotland dröjer det enligt Länsförsäkringars uträkningar ytterligare – ända till år 2090. Att kvinnor har lägre inkomst än män beror på flera saker.

– I korthet kan man säga att det beror på skillnader i vilken bransch man jobbar i, om man är chef eller inte, hur mycket man jobbar och vilka beslut man fattar kring barn och familj, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

I rapporten har Länsförsäkringar tittat på Statistiska centralbyråns redovisning av kvinnor och mäns inkomst och sedan tittat på den genomsnittliga inkomstökningen de senaste åren för att göra en prognos. Men enligt Emma Persson går processen att påskynda.

– Det går att påverka. Dels genom vilka beslut man fattar som individ och dels genom vilka beslut myndigheter och andra institutioner fattar för att lyfta den här frågan, säger hon.

Även om det är viktigt att göra långsiktiga förändringar på samhällsnivå finns det en hel del att göra på individnivå också, menar Emma Persson.

– Det handlar om att försöka leva så jämställt det bara går när det kommer till ansvar för hushåll, barn och familj. Vi ser i statistiken att kvinnor i stor utsträckning tar en majoritet av föräldrapenningen, vabbar mer och jobbar i högre utsträckning deltid när barnen är små, säger hon och fortsätter:

– Det här kan man försöka göra någonting åt i det enskilda paret. Valet är upp till varje individ, men det går att exempelvis kompensera den som är hemma mer med barnen ekonomiskt.

Att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid skapar också konsekvenser senare i livet.

– Livsinkomsten är direkt avgörande för hur hög pension man får senare i livet. Varje intjänad krona påverkar. Försök att tänka så långsiktigt det vara går och investera i din egen framtid.

Flera insatser görs på Gotland för att öka jämställdheten mellan könen. Region Gotland arbetar tillsammans med Kommunal för att heltidsarbete ska bli norm. Länsstyrelsen erbjuder en chefsutbildning i jämställdhet där de nu är inne på omgång fem. När den är klar kommer nästan 100 chefer från en mängd olika branscher inom både offentlig och privat sektor att ha utbildats inom jämställdhet.

– Det är en viktig insats. Där pratar vi bland annat om lönekartläggningar, arbetsgivarfrågor och hur man kan tänka vid rekrytering, säger Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen på Gotland.

Länsstyrelsen gör också en kartläggning, "Kön spelar roll", av hur det ser ut med jämställdheten på Gotland. Den senaste presenterades för knappt ett år sedan och det hade inte skett någon större förbättring sedan tidigare år.

– Det rör sig litegrann men väldigt långsamt. Gotlänningar tjänar generellt lite sämre jämfört med riket, vilket gör att löneskillnaderna inte är lika stora. Men det kanske gör skillnaderna mer trögrörliga också, säger Caisa Skoggren.

Men inom vissa områden ligger Gotland ganska bra till jämfört med riket.

– I uttag av föräldraledighet är vi absolut inte sämst i klassen utan snarare tvärtom. Även när det gäller föräldrapenning och vab, där siffrorna nu ligger på 60/40.

Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen, säger att utvecklingen går långsamt på Gotland.
Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen, säger att utvecklingen går långsamt på Gotland.
Tips för mer jämställdhet

Prata med eventuell partner om hur ni kan leva så jämställt som möjligt, och se till att förutsättningarna finns för ett jämställt arbetsliv under småbarnsåren.

Informera kvinnor om hur deltidsarbete påverkar inkomsten här och nu men även pensionen.

Kom ihåg att den nutida lönen är framtida pensionen.

Om deltidsarbete behövs för att det ska funka, låt partnern som arbetar heltid göra en överföring av premiepension.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!