-Jag får pengar när jag behöver. Jag tror att jag tjänar på det, säger Vendela Blomgren, 13 år.
De flesta barn och ungdomar, ungefär 70 procent, har vecko- eller månadspeng. Hur mycket pengar de får beror på vad pengarna ska räcka till och hur familjens ekonomi ser ut.
Vi gjorde ett nedslag i "Kaffis", Solbergaskolans kafé och uppehållsrum för att prata pengar med ungdomarna där.
-Jag håller på att förhandla om månadspengen just nu, berättar Olof Åström. När jag var 14 år hade jag 300 kronor i månaden, men jag fyllde 15 för ett par månader sedan och vi har inte riktigt kommit fram till hur mycket den ska höjas.
Del av barnbidraget
Han tycker att det är bättre att bara få en del av barnbidraget, kanske hälften, i månadspeng.
-Då slipper man köpa alla kläder. Jag använder mina pengar till bio ibland, kanske något tv-spel men jag försöker också att spara. Ibland tjänar jag extra om jag hjälper till att måla eller så.
Jakob Bäcklund är också 15 år. Han har 500 kronor i månadspeng.
-Det räcker, absolut. Jag har precis köpt en dator så mina pengar går mest till att betala på den.
Johanna Danielsson och Nicole Keinprecht är också 15 år. Ingen av dem har månadspeng, utan får pengar när de behöver kläder eller något annat.
-Jag hade veckopeng när jag var mindre, 20 kronor i veckan. Ett tag hade jag månadspeng på 200 kronor i månaden, men nu får jag när jag behöver. Jag tycker att det är bra, säger Nicole Keinprecht.
-Det är skönt att slippa ha pengar och oroa sig för att man ska bli av med dem, tycker Johanna Danielsson.
I luckan till kaféet står Johan Stenberg och Jimmie Lindby, 14 år. De har båda 400 kronor i månadspeng och är nöjda med det.
-Ja, det räcker och blir över, säger de.
-När man blir 15 kommer man att behöva mer pengar, till moppe och bensin och så, menar Jimmie Lindby.
Sara Steen är 12 år. Hon har tidigare haft en månadspeng på 280 kronor, nu ska hon få hela barnbidraget på 1050 kronor i månaden.
-Då ska det räcka till kläder och så, inte bara nöjen. Jag vill i alla fall pröva och se om jag klarar det ansvaret, säger hon.
Kläder och bio
Kompisen Vendela Blomgren, 13 år, tycker det är bättre att få pengar när hon behöver till bio, kläder eller annat.
-Jag har haft månadspeng men jag tycker det här är bättre. Jag tror jag tjänar på det. Jag är verkligen ingen slösare, jag behöver inte så mycket. Men just nu tror jag inte att jag skulle vilja ta hand om hela barnbidraget.
På Östertorg sitter Julia Dahlström och njuter av solen. Hon är 20 år, har börjat jobba och fått lite distans till det där med månadspeng.
-Lär barnen i tid, är hennes råd. Annars blir det en chock när man ska klara sig själv och första hyran dimper ned. Veckopeng och månadspeng är bra.
Spenderar på nöjen
Hon hade en bra månadspeng att spendera på nöjen. I åttan fick hon ta hand om hela barnbidraget. Och hade inga större problem med att få extra pengar om månadspengen inte räckte.
-Man ska ha sin pappa runt lillfingret, säger hon och skrattar. Det är kanske lättare om man som jag är yngst av fyra syskon och tjej.
Ann-Christin Cardholm har tre vuxna barn och en dotter på tio år. Hon tycker absolut att barn ska ha månadspeng för att lära sig ta ansvar och vad saker kostar.
-Det är också viktigt att tala om vad pengarna ska räcka till.
De äldsta barnen fick ta hand om barnbidraget när de var 14-15 år.
-Det skulle räcka även till kläder. Väljer man att köpa ett par skor för ettusen kronor så kan man inte köpa något mer den månaden. Det är en nyttig lärdom. I början fick vi skjuta till lite extrapengar, men efter ett tag fick de ha lärt sig att detta är de pengar de har för en månad.