Man ska ha tålamod, oj, oj, oj...

Det är i Folkuniversitetets lokaler, bland datorer och dockor, de håller till, eleverna vid utbildningen Animation och experimentfilm i Visby. Utbildningen kombinerar teknik och konst, liksom tålamod och inspiration.
Och inte sällan sena kvällar vid ritbordet.

Gotland2002-01-19 04:00

Ellinor Bergman arbetar med läppsynk. Det handlar om att få figurens läppar att röra sig på ett naturligt sätt. För varje animerad sekund krävs 24 bilder för att rörelserna inte ska bli ryckiga. Det blir milt uttryckt en hel del bilder som ska tecknas inför en minuts filmproduktion, vilket är ett av utbildningens moment. Tålamod är en ovärderlig dygd för den som väljer ett yrke som animationstecknare.
<span class=MR>Trivs underbart här</span>
Ellinor Bergman från Uddevalla läser första året av två på utbildningen Animation och experimentfilm vid Folkuniversitetet. Här får man jobba både med klassisk, handtecknad animation och tredimensionell animation i datorn. Teoretiska ämnen som animationshistoria varvas med praktisk krokiteckning. En praktik, för Ellinors del förmodligen i Danmark, väntar också.
­ Jag trivs underbart bra här. Det är bra stämning och man inspirerar varandra. Än så länge känner jag att det är det här jag vill fortsätta med. Det här var vad jag hade hoppats på, säger Ellinor som letade aktivt efter en animationskurs innan hon hittade just den här på Gotland.
Hon kommer direkt från gymnasiets estetiska program med inriktning på konst och form. 90 procent av eleverna, som i Ellinors klass är mellan 19 och 30 år, kommer från fastlandet. Några stannar kvar på ön efter kursen, men flertalet återvänder till fastlandet där merparten av jobben finns. Ellinor kan tänka sig att senare söka högskolans kurs med samma namn.
När GA besöker Folkuniversitetet i Visby är det endast några få elever på plats. En del av utbildningen innehåller självständigt arbete.
­ Många sitter här och jobbar på kvällar och nätter eftersom de får mest inspiration då, säger Ellinor som själv föredrar att arbeta under dagtid.
Hon kan mycket väl tänka sig att börja frilansa när hon är färdigutbildad.
­ Det måste man vara inställd på om man ska jobba med det här. Det finns inte så många fasta jobb.
<span class=MR>Att frysa rörelsen</span>
Oavsett vad hon kommer att arbeta med i framtiden tror hon att hon har nytta av kursen. Man blir medveten om former och rörelser. Bland annat har man haft krokikurser och gått igenom hur skelett och muskler fungerar och rör sig.
Men det är inte alltid att det räcker. För att lära sig hur olika rörelser ser ut händer det att hon får gå upp och gå eller göra rörelser själv. Annars tar man hjälp av varandra, berättar hon.
­ Det kan vara så att man ber nån att göra en viss gest och frysa i just den rörelsen så att man kan teckna av den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om