Bassängbad är anmälningspliktiga och ska ha regionens tillsyn om de “upplåts till allmänheten eller används av många människor”. Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör vid enheten för miljö- och hälsoskydd, tycker att den definitionen är för vag för att ge tydlighet till berörda verksamheter. Därför har Region Gotland konkretiserat lagstiftningen:
– Om bassängen yrkesmässigt upplåts till gäster eller kunder, hyrs ut till slutna sällskap, om över 60 olika personer har tillgång till bassängen årligen, eller om den faktiskt används av över 30 olika personer årligen, så är den enligt vår tolkning av lagstiftningen anmälningspliktig, säger han.
Anledningen till lagstiftningen och regionens tillsyn är att säkerställa att verksamheterna utför egna kontroller av vattnet. Detta för att i sin tur säkerställa god vattenkvalitet i bassängerna. Verksamheterna ska bland annat på daglig basis utföra egna kontroller av klorhalt och PH-värde. Det minsta registrerade bassängbadet är en bubbelpool och ett va de största finns på Kneippbyn.
– Om baden inte hålls efter kan bakterier utvecklas. Ju mindre vattenmängd, desto större risk att bakterier utvecklas. Bakterier kan exempelvis leda till illamående, magsjuka eller utslag på kroppen. Många tar för givet att vattnet är bra. Därför krävs bra kontroller av anläggningen. Det är därför stor skillnad på vilka krav som ställs på ett allmänt bassängbad, jämfört med en privat pool där mer eget ansvar gäller, säger Jonatan Levin.
Enheten för miljö- och hälsoskydd utför en tillsyn per registrerat bassängbad och år och kostnaden står den egna verksamheten för. Hittills i år har tillsynen fungerat bra. Några har fått mindre anmärkningar eller förbättringsområden, men det har inte framkommit några allvarliga brister. Jonatan Levin upplever att de flesta verksamheter uppskattar tillsynen.
– Det blir ett naturligt tillfälle att se över sina rutiner och en påminnelse om att det är viktigt att hela tiden hålla god vattenkvalitet. Men alla känner inte till att man ska anmäla sitt allmänna bassängbad till oss. Vid osäkerhet går det bra att höra av sig till oss, säger Jonatan Levin.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det osannolikt att coronaviruset skulle spridas via badvatten. Detta så länge man fortsätter att hålla avstånd till andra människor även i vattnet.