"Man skulle vilja skydda de unga" Oro för lärlingarna - byggbranschens framtid

Snålblåsten inom byggsektorn skapar oro över ungas möjlighet att via lärlingsjobb bli färdiga hantverkare och trygga återväxten i en slitsam bransch. Gotland tycks dock - än så länge - ligga i lä.

Gotland2009-09-08 04:00
På fastlandet haglar varslen och nationellt sett har antalet lärlingsjobb för nyutexaminerade elektriker minskat med 85 procent på ett år, från 1 323 till 202 platser.
På Gotland är tongångarna mildare, trots vissa orosmoln. Erik Gerndt, lärare på Christopher Polhemgymnasiets elprogram:
- De två, tre senaste åren har vi haft väldigt god tillgång på lärlingsplatser på elsidan och nästan alla elever som har velat ha jobb har fått det. Att YIT varslat elva om uppsägning kan naturligtvis slå mot lärlingarna, men än har vi inte sett var det landar.
Om fastlandets "kris och katastrof" tänker Erik Gerndt så här:
- Dels känner vi inte av lågkonjunkturen på samma sätt, dels har de utbildat alldeles för många elektriker. På Gotland har vi ett bra yrkesråd och skolledare som lyssnat på företagen när de sagt vad som är en lämplig nivå, ungefär 12 per år.

Oro
Att de unga hantverkarna - om konjunkturen förvärras - riskerar att drabbas hårt oroar Tomas Olsson, filialchef på Skanska Hus:
- Under uppsägningsvågen på 90-talet förlorade man nästan en hel generation. Man skulle ju ha velat behålla några yngre så man får en mix, inte bara äldre som har nära till pension och är lite utslitna.
Håkan Ohlsson, vd på Wisab, är inne på samma linje.
- Man skulle vilja skydda de unga. Det är förbannat viktigt, annars blir det som under förra lågkonjunkturen. Det är förödande. Det är en tuff bransch, inte många över 55 år finns kvar fullt ut. Vi borde försöka se lite långsiktigare. Det är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat.
Samtidigt skulle undantag från lagen om anställningsskydd, vilket kan förhandlas fram lokalt, ställa arbetsgivaren inför andra tuffa beslut, menar Håkan Ohlsson.
- Måste jag välja mellan en trotjänare och en lärling, då klarar jag nog inte att stå emot. Då åker lärlingen, tyvärr.

Murarlärling
Efter den treåriga gymnasieutbildningen - som har en hel del arbetsplatsförlagd praktik - måste en elektriker göra 1 600 lärlingstimmar för att bli färdigutbildad och certifierad. En byggnadsarbetare måste göra 4 000 timmar.
- Det brukar ta 2-2,5 år. Jag började i juli 2007, så jag hoppas hinna klart innan jag måste sluta.
Petter Adman är murarlärling på Peab och en av åtta anställda som varslats och ska sluta i september. Murare efterfrågas dock och han hade inga problem att få praktik på flera olika företag under skolgången, eller den nuvarande lärlingsplatsen på Peab.
Kjell Ramström, projektchef för Peab på Gotland, räknar med att fortsätta ta in lärlingar:
- Vi har fem-sex nu och jag ser inte att blir någon skillnad för oss. Vi har jobb - nu Visborg, sedan innerstaden och lite småbyggen.
Att Peab fått varsla åtta beror på att innerstadsprojektet - kommunens gamla lokaler som ska bli bostäder - försenats. Nu räknar man med byggstart i augusti 2010.
På Skanska, som i januari sade upp 18 anställda, är lärlingsläget dystrare:
- Vi har brukat ta in ungefär en per år, men de två senaste åren har vi inte tagit in någon. Vi har knappt möjlighet att ha kvar våra egna gubbar, säger Tomas Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!