"Man slutar inte vara präst när man är ledig"
- Man slutar inte vara präst för att man är ledig.Kent Österdahl, kyrkoherde och ordförande i Kyrkans akademikerförbund på Gotland, är skeptisk till att ansluta öns 35 präster till jourtjänst via 112.
Kyrkoherde. Präster i församlingar som står tidigt i telefonkatalogen får fler samtal från gotlänningar i själslig nöd, enligt Kent Österdahl, ordförande i Kyrkans akademikerförbund på Gotland. Foto: Rebecka Österdahl
Foto:
Kent Österdahl, ordförande i Kyrkans akademikerförbund på Gotland, tror inte medlemmarna vill lämna dagens system med mer eller mindre ständig jour.
- Det finns inget fackligt beslut i frågan, men vår känsla är att det inte skulle vara bättre med 112.
Varför inte?
- Då blir det fasta jourtider och så får man ta dem som ringer från fastlandet också. Nu sköter vi gotlänningarna och har en lägre belastning som vi klarar av.
Jourhavande präst via 112 är tillgänglig 21.00-06.00. Hur vanligt är det att folk ringer direkt till gotländska präster då?
- Det kan jag inte säga. Det enda jag hört av medlemmarna är att det varierar väldigt.
Beroende på vad?
- En gissning är att det beror på var i telefonkatalogen man står. Församlingar i början av alfabetet får fler påringningar än de som står länge bak.
Så man ringer "första bästa"?
- Det verkar så. Om man inte har en personlig kontakt där man bor.
Du är kyrkoherde i Klinte församling. Hur anträffbar är du?
- Som nu - jag vidarekopplar arbetstelefonen till mobilen. Den har jag alltid med mig, men inte alltid påslagen.
När är du inte anträffbar?
- Under dagen, om jag är i ett möte, har gudstjänst eller så. Det är inte så bra om det ringer mitt i en begravning. Men på natten är mobilen på.
Är det en del av "kallet", att vara ständigt tillgänglig ?
- Man är inte alltid tillgänglig, men man kan inte smita ifrån att vara präst. Om någon ringer på natten så tar man ju hand om det.
Komministrar har däremot i regel schemalagd arbetstid och får ersättning för obekväm arbetstid och övertid.
- Ringer någon på natten och de får jobba, så får kyrkoherden godkänna det i efterhand och bevilja ledighet eller ersättning. Det finns ju arbetstidsregler att följa också.
Hur kompenseras prästernas jour ekonomiskt?
- Kyrkoherdar och andra chefer inom kyrkan har ingen jourersättning. Vi har oreglerad arbetstid och ska lönesättas därefter, så det är en förhandlingsfråga.
- Man har eget ansvar för att inte jobba för mycket.
Tar man det ansvaret?
- Samvetsfråga. Det är vanligt att man jobbar mer än 40 timmar per vecka, men det är nog lite som för bönder - man räknar inte timmarna.
Enligt Kent Österdahl har jourfrågan inte behövt lyftas i styrelsen för Kyrkans akademikerförbund på Gotland.
- Det kan betyda att belastningen inte är så stor. Att man tycker man klarar det på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!