Man vill få igång föreningar i Visbys bostadsområden
Gotlands hembygdsförbunds 2004 kommer att fyllas av såväl traditionsenliga aktiviteter, som av nytänkande och förändring.Under söndagens årsmöte fastställdes verksamhetsplanen, som bland annat ska ha tillväxt av yngre medlemmar i centrum och på att få igång föreningar i Visbys bostadsområden. Dessutom ska man kämpa för att de brandhärjade stigarna till fornborgen Torsburgen röjs!
Den förändringen tror ordförande Björn Håkansson kommer att innebära budgetbalans 2004.
Vi har knaprat på vår förmögenhet, men nu ska vi göra en nollbudget utan att ta av fonderna.
Med en trolig ekonomisk lösning inom räckhåll, kan mer fokus riktas på vad Håkansson anser vara förbundets allra största utmaningar.
Att få in ungdomarna och att bilda föreningar i Visby med omnejd! Vi vill komma igång ute i bostadsområdenaäven Terra Nova har en historia. Då kan man jobba för samverkan, gemenskap och förändringar. Då tror jag också att vi får in fler unga.
<span class=MR>Tillgängliggör Torsburgen</span>
Fler förändringar är på gång, hoppas Håkansson. Under sitt inledningsanförande manade han till kamp för Torsburgen. Förbundet menar att fornborgen sedan branden 1992 har blivit alltför otillgänglig för besökare, allra helst för funktionshindrade. Branden gav utrymme för ny, unik växtlighet och området är klassat som naturreservat. Bland annat omkullfallna träd har lämnats som de är.
Björn menar att naturvårdsintresset måste balanseras med intresset för Skandinaviens största fornborg.
Vi anser inte att det är någon konflikt. Om man vänder på ett träd så det ligger utmed en stig i stället för tvärs över den, så kan det inte ha någon betydelse för naturvården. Jag anser att Torsburgen är lika mycket kultur som natur. Det är präglat av människohand sedan många år.
Gotlands hembygdsförbund ska nu vända sig till länsstyrelsen och be den agera för att de gamla, befintliga stigarna röjs upp.
<span class=MR>15309 medlemmar</span>
Efter de sedvanliga personvalen stod det klart att Håkansson valts om för femte gången.
Det blir sjätte året som ordförandenu börjar det kännas att man faktiskt börjar lära sig lite, lite grann, konstaterar han och skrattar.
Förbundet finns i dagsläget representerat i 15 olika föreningar och sammanhang, exempelvis Gotlands lantbruksmuseum, Gotlands bildningsförbund och Roma kungsgårds intresseförening. Under året har även en ny hembygdsförening sett dagens ljus i Lummelunda, vilket innebär att förbundet nu omfattar 68 föreningar och 31 gillen, institutioner och övriga föreningar.
Sammantaget gör det 15309 medlemmar. Medelåldern är dock relativ hög och man ser det som nödvändigt att öka intresset bland yngre krafter.
Vi vill inte bli av med de äldre, de har både kunskap och erfarenheter, men vi vill ha med fler ungdomar.
Medlemsintäkterna gav 50000 kronor år 2003. Man fick också 130000 kronor i verksamhetsbidrag från Gotlands kommun, 334930 kronor i lönebidrag och andra, mindre gåvor och anslag. Intäkter man hoppas ska öka är de från försäljning av årsböcker och omkring 6000 flygbilder från 1978. År 2003 genererade bokförsäljningen 168000 kronor.
De största utgifterna har varit löner, förvaltning och produktion av årsboken. Halvands kvarn i Garda har också fått en del av kakan, då den rustats till funktionsdugligt skick.
Till hösten ska styrelsen ha en utvecklingskonferens, där förbundets framtid ska diskuteras.
Vi måste se över hur vi arbetar i styrelsen, vad vi kan göra bättre och vad vi gör som är bra. Man tror att allt alltid görs på bästa sätt, så det är alltid bra att försöka hitta nya synsätt.
<span class=MR>Kommande satsningar</span>
Löpande aktiviteter är årsbokens utgivning och försäljning, medlemstidningen Spördagar, studiecirklar, sensommarträff och redan genomförda hembygdsträffar. Dessutom ska man för fjärde året i rad utse Årets gotländska hus, där rätt mix av gotländsk tradition och nytänkande premieras. Arbetet med digitalt bevarande av gamla foton fortsätter också.
Planeringen inför 2005, då Länsmuseets tema "Gotland, vikingaön" iscensätts, pågår också. Förbundet kommer bland annat att genomföra ett vikingatida Allting i Roma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!