Mandelmanns ville bo på Gotland
Du skulle ju diska, säger Marie Mandelmann med ett skratt, och försöker se barsk ut.
Kuperat. Odlingarna löper längs sluttningarna som omger Mandelmanns gård.
Foto: Kajsa Sundberg
- Vi har bestämt att vara väldigt restriktiva med intervjuer, men Gotland är speciellt. Vi hade egentligen tänkt slå oss ner där, och bodde på Drakarve i Näs i mitten av 90-talet medan vi letade efter en lämplig gård.
Efter att Marie gått konstnärlig utbildning på Gerleborgsskolan och Gustav fått trädgårdsutbildning på Säbyholmsskolan slog de sig ner i Kungsängen norr om Stockholm. Men Gotland lockade som den rätta platsen för deras ekologiska gård.
- Vi hade ett ställe på gång i Hall, och ett på södra ön. Men det var svårt att få all mark vi behövde till rätt pris, och jag var orolig över att det verkar vara ont om vatten, förklarar Gustav.
- Men jag har aldrig smakat så god potatis som där, Sava smakade sju resor bättre, och det beror förstås på växtplatsen.
I stället för Gotland fann de sitt privata paradis på gården Djupadal på Österlen, med sandig, kalkrik jord som på Gotland, med eget källvatten och med havet som fond från kullens topp. Sedan 1996 har de, med sina fyra barn, byggt upp verksamheten med jordbruk, trädgård, gårdsbutik, café och boende.
Gustav går igång av Gotlandsminnena och tycks glömma att disken väntar och att folk flockas på gården. Han berättar om allt han fick med sig från ön, inte bara lien från Sudret utan också hur imponerad han blev över gotlänningarnas vård av såväl landskap som gamla hus.
- Viljan att hålla på med djur och att vårda landskapet fick jag på Gotland. Och redan då fanns det mycket närproducerat. I jämförelse var Skåne ett u-land i ekologisk odling.
Trots att skördefesten lockat så många människor finns det ett lugn över trädgården. Bortom prydnadsträdgården närmast husen breder vattenlandskapet de skapat ut sig. Suggestiv musik hörs i bakgrunden och ett par dansare improviserar sig ut i den grunda sjön.
En man sitter på ett bord och läser önskedikter. Ur toppen på det nästan tre meter höga, klättervänliga buxbomsklotet kikar ett barnhuvud fram medan Gustav och två medmusikanter underhåller besökarna med folkmusik.
Tv-programmen spelas in tre veckor innan de sänds. Paret Mandelmann är lika glada, chosefria och entusiastiska som i rutan, trots den hektiska helgen.
Gustav och Marie Mandelmann har gett den ekologiska odlingen inspirerande ansikten. Den framstår inte som svårare eller jobbigare, bara självklar, i deras regi. Och grödorna är finfina.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!