Många antagningar till Högskolan - men nästan bara distanskurser
Många antogs till Högskolan på Gotland i år. Nästan hela ökningen bestod av flera antagningar till Högskolans distanskurser.
I den preliminära antagningen har 4852 antagningar gjorts, jämfört med 3255 förra året. En person kan dock bli antagen på flera ställen.
Men till kurser och program på campus, alltså som läses på ön, står det nästan still. 632 antogs. Det innebär att distanskurserna står för nästan hela ökningen.
Blir minst dubbelt så stor
- Vi är glada att ha så många som läser på distans. Vår högskola blir minst dubbelt så stor på grund av dem, säger Leif Borgert, rektor på Högskolan på Gotland.
Han tror att det finns ett stort behov av distanskurser, som Högskolan på Gotland nu fyller.
Av de som går ett program på plats på ön är det ungefär 80 procent som slutför sina studier. På distanskurserna är det färre.
- En annan sorts studenter läser de kurserna, ofta äldre personer, säger Leif Borgert. För dem är det inte viktigt att ta poäng. Ofta har de läst hela kurserna, men inte tagit poängen.
Är det billigare att ha distanskurser?
- Både ja och nej. Utveckling av kurserna kostar mer med datorprogram och dokumentation. Men de är billigare i och med att ingen lokal behövs, säger Leif Borgert.
Två program startar inte alls i år. Det är Ekonomi och ledarskap för hållbar utveckling och Datorgrafik och animation där för få sökte.
- Men det innebär inte att de läggs ner, det går fortfarande att söka dem nästa år.
Det populäraste programmen i år är Arkeologi, Design och konstruktion och Speldesign och grafik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!