Många är kallade men få släpps in

"Många vill bli polis men det är få förunnat".
Så inledde Sigge Stenbom, polis och rekryterare på Gotland, informationen till det 30-tal ungdomar som är intresserade av polisutbildningen.
­Många ramlar bort vid de fysiska proven, sa Sigge Stenbom. Det gäller att träna minst två gånger i veckan under lång tid för att klara det.

Gotland2004-09-01 04:00
Han gav en ingående redovisning för hur ansökningarna skall se ut och vilka krav man måste uppfylla.
De fysiska proven handlar i huvudsak för män om att springa två kilometer på nio och en halv minut och för kvinnor, samma sträcka, på tio minuter. Sen kommer en del andra fysiska prov till, bland annat simning.
<span class='mr'>Fuskare avslöjas</span>
­Det händer att någon fuskar sig till ett intyg på att de kan simma. Men det tas stickprov och det har hänt att man fått hoppa i och göra livräddning, sa Sigge. Då har man fuskat och då kan man inte bli polis.
I övrigt gäller att man har grundläggande behörighet för högskole-studier i vissa ämnen, att man är svensk medborgare, lämplig som polis, minst 20 år fyllda, har körkort och viss körvana.
­Har man någon liten förseelse, som parkeringsböter så skall detta uppges i ansökan och det brukar gå igenom. Men den som blivit dömd för misshandel kan glömma det här yrket. Det är ju faktiskt sånt som vi får sparken för, sa Sigge.
<span class='mr'>6 000 söker</span>
Som extra meriter räknas akademiska studier, arbetslivserfarenhet, särskilt i jobb där man möter människor, utlandsarbete eller utlandsstudier samt extra språkkunskaper.
Runt 6000 personer söker till utbildningen varje år. Av dem får 1800 genomgå fysprovet och 400 klarar inte det. Av de återstående 780 skall väljas ut 500 personer som tas in för polisutbildning.
Sigge Stenbom har 40 år i yrket och har jobbat många år med rekry-tering.
<span class='mr'>Inga lediga tjänster på ön</span>
­Det kan vara svårt många gånger, men i de intervjuer som vi gör tillsammans med en psykolog brukar våra omdömen vara samma, sa Sigge. Det händer att någon har klarat alla prov och uppfyller alla krav men som vi under intervjun inser att han eller hon inte passar i yrket.
För tillfället finns inga lediga tjänster på Gotland men Ayman Aboulaich som precis har avslutat sin utbildning och nu jobbar som polisaspirant i Visby kommer att få tjänst här.
<span class='mr'>Kom som flykting 1992</span>
­Jag kom som flykting till Gotland 1992, har jobbat här och varit här hela tiden, förutom tiden som jag utbildat mig i Stockholm. Det är klart att jag valde Gotland som första alternativ och fick komma hit, sa han.
Han berättade om utbildningen för ungdomarna under kaffepausen.
­Det är olika hur man lägger upp studierna. En del stänger in sig på sitt rum med sina böcker och bara pluggar. Andra vill bolla frågorna med andra och vill varva med praktik, sa han. Men utbildningen är jätterolig och lärarna är fantastiska.
<span class='mr'>Tillbaka till verkligheten</span>
På polishögskolan är samtliga poliser som jobbar som lärare under några år, men som sedan är tvungna att gå ut och jobba "i verkligheten" igen.
Rebecka Persson avslutade sin utbildning för ett och ett halvt år sedan och har jobbat på Gotland sen hon blev klar.
­Den juridiska utbildningen kan kännas tung, sa Rebecka. Men det var inte svårt, det var roligt.
John Lundström, 21 år, Klintehamn, kom tillsammans med Chris-tian Melin, 21 år, från Klintehamn. Båda har gått på Donnergymnasiet. John har gått samhällsprogrammet och musikprogrammet och Christian har gått naturprogrammet. Han jobbar nu som flygplatskontrollant och John är fritidsledare i Klintehamn.
­Vi funderar på polisyrket och är här för att få information om vad som gäller, sa John.
<span class='mr'>Nyfikna på yrket</span>
Det samma sa alla de andra som kom. De var nyfikna på yrket och passade på att ställa frågor.
De som söker nu i september får börja i augusti nästa år och i januari 2008 är utbildningen klar. Normalt klarar man sig genom att ta studielån på mellan 90000 och 120000 kronor. Under praktiktiden, sex månader, är lönen 15000 kronor i månaden och grundlönen är 19000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om