Många barn lever i ett skuldsatt hem

Vart tionde barn på Gotland växer upp i familjer där minst en förälder har skulder. "Många familjer får en förändrad ekonomi till följd av krisen".

Var tionde barn på Gotland lever i en familj där minst en förälder har skulder.

Var tionde barn på Gotland lever i en familj där minst en förälder har skulder.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Gotland2020-07-06 20:05

På Gotland levde, i början av juni i år, 1 081 barn i en familj där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är visserligen en minskning med 16 barn jämfört med samma tid förra året, men Tina Häggmark vid Kronofogden befarar att fler kan hamna i samma situation i och med coronapandemin.

– Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger hon i ett pressmeddelande.

Sedan några år samarbetar Kronofogden och Bris för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Barn kan ringa Bris anonymt på gratisnumret 116 111. Vuxna kan också få stöd och råd om hur man prata med barn om sin ekonomi.

– Under våren har en del barn berättat att de inte vill belasta sina föräldrar på grund av samhällskrisen. Att de undanhåller sina bekymmer för föräldrarna eftersom de är upptagna med stress kring sina jobb och sin hälsa. Konsekvensen för ett barn är att de egna livsutmaningarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande, säger Emma Bennwik, barnrättsspecialist på Bris.

Många föräldrar berättar också i sin kontakt med Kronofogden att de tycker att det är svårt att prata ekonomi med sina barn. Enligt Tina Häggmark är det dock viktigt att prata med barnen och få dem att förstå att familjens ekonomi inte är deras ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!