Sedan slutet av sommaren testas barn med sjukdomssymtom i större utsträckning än tidigare. Under förra veckan testades 126 barn för covid-19 på Gotland. Av dem visade sig 20 barn, eller drygt 16 procent, bära på smittan, vilket P4 Gotland rapporterat om. Det rör sig främst om ungdomar i gymnasieåldern.
På torsdagen publicerade Folkhälsomyndigheten en ny rapport om covid-19 bland barn och ungdomar. I den har man sammanställt den forskning som hittills gjorts på området.
– Där stärks uppfattningen om att barnen inte är problemet i den här pandemin, säger regionens smittskyddsläkare Maria Amér.
I rapporten har Folkhälsomyndigheten också undersökt i vilken utsträckning olika yrkesgrupper drabbats av smitta i Sverige under perioden mars-oktober. Det visar sig då att skolpersonalen inte löper större risk att smittas än andra yrkesgrupper. Men det finns ett undantag: rektorer, som drabbas av covid-19 mer än andra.
– Rektorerna har ju framför allt kontakt med andra vuxna. Även om gymnasieeleverna kan bli smittade blir de sällan sjuka i covid-19 och gymnasielärare blir inte oftare smittade än någon annan yrkesgrupp, och det är viktigt att ha med sig när man pratar om skolan, säger Maria Amér.
I de gotländska fallen som konstaterats har det inte gått att koppla smittotillfällena till skolan, även om det inte gått att hitta källan i varje enskilt fall.
– Vi följer väldigt noga var de här barnen kan ha smittats. Vi ser ströfall bland barnen, men inga tecken på smittspridning i barngrupperna. Hade det varit spridning i skolmiljö hade vi sett mer av hela klasser, eller delar av klasser, som varit smittade. Det är inte den bilden vi har fått hittills, konstaterar Maria Amér.
Det finns enligt Maria Amér inga tecken på att skolan på Gotland har någon betydande roll i spridningen av viruset. Däremot har man i samband med smittspårningen kunnat se att många har smittats i samband med sociala aktiviteter.
– I de allra flesta fallen finns det en stark koppling till olika fritidsaktiviteter, eller så är det en del av en klustersmitta inom en familj.
I en del fall kan det kopplas till höstlovet.
– Jag tror att höstlovet hade betydelse för smittspridningen på Gotland, man umgicks mer på andra sätt och i andra grupper än vad man gör i vanliga fall. Det har nog varit en bidragande faktor i den ökning vi ser, säger Maria Amér.