"Många blir förbannade"
Jag är medveten om att när boken kommer ut så kommer många att bli förbannade. Men meningen är att den skall väcka debatt. Sedan får jag se om jag får sparken från Arbetarrörelsens hus.Det säger Boy Larsson, som numera återfinns på ABF.Han arbetar för närvarande på en ny bok och räknar med att den skall komma ut i juni-juli, lagom till valrörelsen.
I boken berättade han om sin uppväxt på södra Gotland hos en fosterfamilj och hur han blev mobbad och till att börja med betraktades som utvecklingsstörd. Boken väckte stort uppseende och ledde också till en debatt, inte minst om mobbning.
I sin kommande nya bok kommer Boy Larsson att ta upp om bakgrunden till den förra boken. Han tar sedan upp de handikapppolitiska frågor och även sitt eget arbete som fritidskonsulent inom handikappomsorgen.
Jag känner att det är en historia jag vill tala om, hur det var på 1980-talet och även en bit in på 90-talet, där vissa chefer ansåg att kuratorer och psykologer var viktigast medan man hade oss fritidskonsulenter längst ner på listan, säger Boy Larsson.
<span class=MR>Måste lära sig lyssna</span>
Han arbetar nu ett par timmar om dagen med sin bok och han tar i den också upp hur viktigt det är att myndigheter och politiker lär sig att lyssna på dem som jobbar med dem som har funktionshinder, att man inte bara lyssnar på de läkare som uttalar sig.
Från sitt eget arbete som fritidskonsultent under flera år men också som vårdare på Klintehemmet, har han sett och upplevt hur handikappade behandlas. Han såg stora brister när han arbetade på Klintehemmet, där han anser att städning var viktigare än vård.
Boy Larsson är ordförande för HSO på Gotland, handikappföreningarnas samarbetsorganisation och han arbetar även mycket aktivt inom RSMH, Kamratringen, riksförbundet för socialt och mentalt handikappade.
Politiskt så är Boy Larsson socialdemokrat. Men hans engagemang inom handikapprörelsen har inneburit att det ibland har skurit sig med partiet, som han inte alltid anser bryr sig om de handikappade.
<span class=MR>Bråk inför handikappdagen</span>
I den kommande boken finns därför med uppgifter som kanske väcker en del ont blod. Ett avsnitt gäller vad som skedde när den årliga handikappdagen skulle arrangeras veckan före valet 1998.
Handikapprörelsen hade centralt kritiserat den socialdemokratiska regeringen för att man inte hade med något i valprogrammet om de handikappade. Boy Larsson berättar att han fick besök av dåvarande partiombudsmannen på Gotland, Jan Karlsson. Denne var mycket arg över vad handikapprörelsen hade gjort och ansåg att man inte skulle ha kritiserat regeringen före valet.
Kommunpolitikern Björn Jansson (s) skulle delta i den paneldebatt som ingick i handikappdagen på Östercentrum. Jan Karlsson uttryckte nu att han inte skulle detta efter kritiken mot regeringen.
<span class=MR>Fick be om ursäkt</span>
Då var det Boy Larssons tur att bli förbannad. Han ringde upp Björn Jansson och sade att om det var det så att han inte tänkte delta i handikappdagen, så skulle pressen få veta hur det gick till hos sossarna på Gotland!
Resultatet blev enligt Boy Larsson att Björn Jansson ställde upp och att Jan Karlsson fick be Boy Larsson om ursäkt.
Jag vill att boken skall användas som en tankeställare till de politiska besluten i vårt samhälle och att samhället lär sig lyssna mer på gräsrötterna. Jag är medveten om att när boken kommer ut så blir många förbannade, säger Boy Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!