Många bra skolexempel från Gotland
Det görs otroligt många bra saker i skolorna men vi är inte så bra på att berätta om dem, säger Karin Nyström.Men nu berättar lärarna om projekt som de är stolta över. I en ny bok från projektet Attraktiv skola myllrar det av goda skolexempel. Många av dem kommer från Gotland.
Här samlas goda idéer och projekt som har fungerat bra i kommuner som har anslutit sig till Attraktiv skola. Tanken är att boken ska lägga grunden till diskussioner under den nätverksträff för Attraktiv skola som arrangeras i Stockholm i augusti.
Karin Nyström är ganska stolt över att många av de idéer som presenteras i boken kommer från Gotland. Här berättar Toni Annas om IT-satsningar i förskolan och om skräddarsydd kompetensutveckling för personal som jobbar med elever som behöver särskilt stöd. Elisabet Harring skriver om hur bra det kan bli när man tar till vara en lärares specialistkunskaper. Och Kurt Wahnström berättar om hur man har skapat stimulerande lysande lärande-möten med elever på Klinteskolan. Bland mycket annat.
Det händer mycket bra inom skolan. Det som beskrivs här i boken är bara toppen av ett isberg, säger Karin Nyström.
<span class=MR>Attraktiv skola</span>
På Gotland har man inom ramen för Attraktiv skola bland annat satsat på "aktionslärande". 25 lärare har fått möjlighet att parallellt med sin ordinarie tjänst få forska om sin egen verksamhet. En av de som nappade på den här möjligheten var Annika Magnusson, lärare på Södervärnskolan i Visby. Hon har tagit reda på vad lärarna gör under den delen av arbetstiden då de inte undervisar.
Och det visade sig vara mycket.
50 av hennes kolleger fick redovisa vad de gjorde, minut för minut, under några arbetsdagar och Annika Magnusson kunde sedan slå fast att lärarnas arbetsdagar splittras upp av en mängd små och stora insatser. De har svårt att föra sammanhängande diskussioner med kolleger eftersom de hela tiden blir avbrutna och störda.
Det handlar om mycket tid som inte utnyttjas på ett bra sätt, säger Annika Magnusson.
Annikas forskning ger inte bilden av skolan som någon särskilt attraktiv arbetsplats, men kanske kan den bidra till att skolmiljön på sikt blir bättre. Syftet med Attraktiv skola och med den nya boken är i alla fall att visa att läraryrket är ett yrke som ungdomar kan satsa på.
Med den här boken vill vi höja läraryrkets attraktivitet. Om inte fler väljer att bli lärare kommer det så småningom att saknas 55 000 lärare i Sverige. Och utan lärare får inte eleverna den utbildning som de är berättigade till, konstaterar Karin Nyström.
Stolt. Karin Nyström är stolt över att det finns många gotländska exempel på bra arbeten i skolan i den nya bok som ska locka unga till läraryrket.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!