Många djur på Gotland far illa

Målet är att öka djurskyddsmedvetandet på Gotland. För att ha hund eller katt innebär ett stort ansvar.

Nu har en  samverkansgrupp som består av bland annat länsstyrelsen, regionen, flera föreningar och andra verksamheter tagit fram en gemensam broschyr som ska vara ett stöd för hund- och kattägare.

Nu har en samverkansgrupp som består av bland annat länsstyrelsen, regionen, flera föreningar och andra verksamheter tagit fram en gemensam broschyr som ska vara ett stöd för hund- och kattägare.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2013-06-04 17:39

En samverkansgrupp bestående av bland annat länsstyrelsen, regionen, flera föreningar och andra verksamheter har tagit fram en gemensam broschyr som ska fungera som ett stöd för hund- och kattägare.

Den handlar om allt från tillsyn, märkning, rastning och när det kanske inte riktigt blir som du tänkt dig.

Broschyren finns på länsstyrelsens hemsida och kan laddas ner.
Den kommer även att finnas tillgänglig på bland annat katthemmet, hunddagis och på veterinärstationerna på Gotland.

- Nu hoppas vi att Gotland kan bli en förebild vad det gäller djurskydd, det kan innebära en rejält god pr för Gotland, tror Birgitta Wintland som driver Gotlands katthem.

Bästa som hänt

Samverkansgruppen startade formellt för två år sedan och träffas flera gånger per år.

- Det här är något av det bästa som hänt, säger Birgitta Wintland.

Birgitta Wintland berättar tillsammans med länsveterinär Agneta Norström Karlsson om missförhållanden som de stöter på.

- Vi tar emot samtal dagligen om herrelösa, skadade och förvildade katter, säger Birgitta Wintland.

Dålig status

Agneta Norström Karlsson instämmer:

- Vi får mycket anmälningar på sällskapsdjur. Generellt är katters status fortfarande inte värt något. Det märker vi inte minst genom lagstiftningen. Och vad det gäller hundar har vi fått en annan sorts hundägare där allt fler har råd att skaffa hund . De kan fungera mer som en accessoar än ett djur som ska tas omhand. Vi snuddar snart vid storstadsproblemen med okontrollerbar avel och djur som inte aktiveras tillräckligt.

God hjälp

Anna Danneker Dahlström som driver Visby hunddagis tror att den nya broschyren kan vara till god hjälp när något gått galet.

- Det är ett stort ansvar att ha hund. Och många vet inte att hundar kan vara avlade i arbetssyfte som till exempel schäfrar. De kan ligga lugnt och sova i flera timmar, och när de väl händer något kan de bara rusa upp och försvara sig. Det är mycket man måste sätta sig in i.

Stöter på misär

Mikael Åslund är polis och sitter med i samverkansgruppen. Han berättar om en misär som han kan stöta på som polis och om de omhändertaganden som de ibland tvingas göra.

I den nya broschyren kan man läsa sig till när hundarna ska vara kopplade. Något som en del hundägare tar lite för lätt på, berättar Mikael Åslund.

- Det kan innebära att hunden går till attack på både människor och djur. Om någon brister i tillsynen kan hunden behöva omhändertas av polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om