Den senaste tidens värme har fått många att vilja svalka sig med ett dopp. I havet lurar giftalgerna, men i insjöarna finns annat som kan ställa till besvär. Många medlemmar i Facebookgruppen Bada på Gotland vittnar om svår klåda som håller i sig i flera dagar och bett som liknar myggbett efter att ha badat i Tingstäde träsk.
Så kallad badklåda är inte ovanligt på sommaren till följd av bad i främst insjöar, men även i bräckvatten. Den orsakas av fågelparasiter som är osynliga för ögat. De förekommer främst närmast stranden där vattnet är varmast och borrar sig in i huden, någon millimeter, innan de dör.
Parasiterna kallas av cerkarier, ett larvstadie hos en inälvsmask som orsakar "fågelbilharzia". De simmar fritt i ytvattnet och kan av "misstag" angripa människor istället för fåglar.
Symtomen är kliande utslag som påminner om myggbett och kan komma inom några timmar och upp till två dygn efter badet. Det är helt ofarligt, men kan vara plågsamt. Besvären går över av sig själv, oftast inom en vecka.
För att lindra besvären kan man använda kylbalsam, kortisonkräm eller allergimedicin. För att minska risken för klåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga efter badet. Ju längre du är i vattnet, desto större risk för besvär.
Det är sällan någon behöver söka vård som drabbats av badklåda, men om man få en kraftigare reaktion med feber så ska man uppsöka vård. Mer information om badklåda finns på 1177 Vårdguiden.