Många får felaktig villaskatt
- Villaskatten på Gotland är rena lotteriet.Salvan avlossar Villaägarnas riksförbund och riktar hård kritik mot Skatteverkets beräkningar. Man anser att många gotländska villaägare fått helt felaktiga taxeringsvärden och därmed för höga skatter.För de drabbade hushållen kan det i värsta fall handla om flera tusentals kronor per år i för hög skatt. Efter avslöjandet i går ställde sig kritikerna i kö. Kritiken var hård inte minst från Kristdemokraterna, som kräver att hela systemet skrotas.Från Skatteverkets sida kallade man det däremot för en "okunnig PR-ploj".
"Orättvist"
Skatteverket har tittat på husförsäljningarna i de olika värdeområdena under perioden 2001- 2204 och har då kommit fram till snittvärden som sedan beräknats på samtliga fastigheter i området. Förklaringen till de kraftiga uppräkningarna är, enligt Skatteverkets experter, att marknadspriserna skjutit i höjden på Gotland under den senaste tre-årsperioden. Eftersom taxeringsvärdet följer prisutvecklingen så blir effekten höjda värden och skatter. Taxeringsvärdet ska utgöra 75 procent av marknadsvärdet.
Nu får dock Skatteverket hård kritik för den metod man använt sig av vid beräkningarna. Enligt Villaägarnas Riksförbund är det orättvist att utgå från genomsnittliga marknadsvärden för varje område. Den analys som Villaägarna gjort visar att taxeringen har låg träffsäkerhet:
- Många husägare betalar villaskatt på ett i praktiken godtyckligt och slumpmässigt sett. Taxeringssystemet är ett enda stort lotteri. Den som har tur får ett lägre värde och därmed lägre skatt, säger Villaägarnas förbundsdirektör Hans Lemker i en kommentar.
- Genomgången vi gjort visar att taxeringssystemet inte är tillräckligt stabilt och rättssäkert för att fungera som beräkningsgrund för enskilda husägares fastighetsskatt. Det är helt enkelt för stora avvikelser från de verkliga marknadsvärdena, säger han vidare.
Systemfel
Hur fel skulle då skatten slå enligt Villaägarna? Ja, det handlar faktiskt om i vissa fall flera tusen kronor per år i för höga skatter. Genomsnittligt för samtliga småhus på ön blir fastighetsskatten 1520 kronor för hög med Skatteverkets beräkningsmetod. En skillnad som är helt oacceptabel menar Villaägarna. Villaägarna utgick i sin analys från de 183 000 husförsäljningar under de aktuella åren som Skatteverket hade som underlag för sina beräkningar. Istället för att ta ett genomsnittligt värde gick man in och tittade på samtliga försäljningar. Skillnaden blev så stor som i snitt 200 000 kronor för låga eller för höga värden.
- Om det inte stämmer ens för dessa utvalda fastigheter kan man på goda grunder utgå från att resten är felaktiga också. Det finns ett stort inbyggt systemfel i Skatteverkets beräkningar som innebär att husägare betalar skatt på oriktiga grunder. Som skattebetalare vill man ju att skatten ska beräknas på ett riktigt sätt, framhåller Joacim Olsson, chef för omvärldsrelationer på Villaägarnas förbund.
- Man kan även opponera sig mot de fiktiva marknadsvärden som räknas fram. Säljer jag min telefon så är det relevanta marknadsvärdet det pris som säljare och köpare kommer överens om. Skulle någon försöka räkna fram ett exakt marknadsvärde på min telefon skulle denne misslyckas.
Utspel
När Villaägarnas rapport blev offentlig under måndagen agerade bl a kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och gick ut med ett krav på att skatten ska avskaffas i sin helhet.
- Det är dags att bryta upp från taxeringsvärdenas godtycke. Människor ska inte behöva gå från hus och hem på grund av ständigt stigande skatter beräknade på fiktiva värden. Än mindre på grund av felräknande Skatteverks-byråkrater. Rapporten visar att det är hög tid att låta fastighetsskatten hamna på historiens skräphög, säger han i ett uttalande.
Efter Villaägarnas rapport gick Skatteverket under måndagseftermiddagen i svaromål och betecknade det hela som "en okunnig PR-ploj som slår helt fel". I pressmeddelandet säger verkets rättsliga expert, Monica Haapaniemi, vidare:
- Lagen säger att Skatteverket ska hitta 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet, alltså ett sannolikt pris på försäljning. Med den lagen i botten går det inte att få taxeringsvärdena mera rättvisande.
- Det är i grunden okunnigt att kritisera våra värderingsmodeller när riksdagen bestämt förutsättningarna.
- Villaägarnas Riksförbund borde vara professionella nog att driva en politisk debatt istället för att lura i folk att vårt arbete är godtyckligt, framhåller hon vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!