Många får nöja sig med importerade jordgubbar till midsommar

Det kommer att bli brist på svenska jordgubbar i midsommar. Inte ens Gotland klarar av att vara självförsörjande.
­ Det har varit för kallt den senaste tiden, särskilt nattetid. Är det bara 2­4 grader på natten så blir jorden kall och då går det trögt, säger odlaren Tomas Pettersson i Sanda.

Gotland2004-06-22 04:00
Tomas Pettersson vid Stenhuse gård skulle behöva 7 000­ 8 000 liter jordgubbar för att klara efterfrågan till midsommar. Ett rejält högtryck med värme skulle rädda situationen, men som SMHI:s senaste femdygnsprognos ser ut kommer inget omslag i vädret. Det kyliga vädret fortsätter. Temperaturen kommer att ligga kring 9­10 grader nattetid, och mitt på dagen når den enligt prognosen som högst upp till 16 grader på Gotland.
<span class=MR>Importerade "gubbar"</span>
Ett normalt år skulle Tomas Pettersson redan ha börjat leverera jordgubbar till fastlandet så här års, men i år har tillgången knappt täckt gotlänningarnas behov.
Under gårdagen hörde grossister av sig till Tomas Pettersson. De vill ha besked om tillgången inför midsommar.
­ Som det ser ut nu kommer vi att klara bara 60 procent av efterfrågan, säger han.
Att midsommar i år ligger ovanligt sent hjälper inte. För att klara efterfrågan till helgen tror Tomas Pettersson att Sverige måste importera.
­ Det stämmer. Vi kommer att ta hit belgiska jordgubbar, bekräftar Jan-Åke Engström vid grossisten Solfrukt i Visby.
<span class=MR>120 000 plantor</span>
Vid Stenhuse gård finns 120 000 plantor på fyra hektar. Bevattning ger hjälp mot torka och frost, jord- och bladprover ger råd om vilken gödning som krävs för ett bra resultat. Men trots alla hjälpmedel är en jordgubbsodlare ändå kraftigt beroende av värme och sol.
­ Vi klarade frosten och har vattnat mot torkan. Så långt ser allt bra ut, allting finns där, jordgubbarna hänger och väntar, säger Tomas Pettersson.
<span class=MR>Lettiska plockare</span>
Till plockningssäsongen har Tomas Pettersson en grundbemanning som till största delen består av lettiska plockare. Än så länge räcker inte bären till för full sysselsättning, så man passar på att rensa ogräs.
När högsäsongen kommer igång hjälper gotländska ungdomar till. För dem gäller det att ge sig till tåls lite, säsongen ser ut att bli lika lång som tidigare men får en senare start.
­ Det blommar ännu bra i odlingarna, och man brukar räkna med trettio dagar från blomning till plockning, säger Tomas Pettersson.
<span class=MR>"Knappt normal"</span>
Landets jordgubbsodlare spådde i april att 2004 skulle bli en rekordsäsong. Men den senaste tiden köld, med flera frostnätter, har slagit hårt mot de odlingar som inte kan skydda sig. Den senaste prognosen är därför betydligt nedskruvad. "Knappt normal" står det i odlarnas senaste nyhetsbrev.
Men årets säsong blir ingen ekonomisk katastrof för Tomas Pettersson. När väl högtrycket kommer mognar bären, och Stenhuse har sorter som klarar värmen utan att brådmogna. Normalt tar säsongen slut i halva juli. Att den förskjuts gör ingenting, turistsäsongen är i full gång en bit in i augusti och därmed finns efterfrågan även för en försenad jordgubbssäsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om