Många fler jobb – både militära och civila

Försvarsmakten rekryterar stort på Gotland under den närmaste tiden. Över 100 tjänster ska tillsättas och det handlar om både militär och civil personal.

Ett 20-tal soldater från fastlandet har rekryterats till Gotland. Försvarsmakten har lockat tillbaka många tidigare anställda, men har nu också landets mest ålderstigna officerskår.

Ett 20-tal soldater från fastlandet har rekryterats till Gotland. Försvarsmakten har lockat tillbaka många tidigare anställda, men har nu också landets mest ålderstigna officerskår.

Foto: Linus Ehn

Gotland2019-11-07 07:19

För tre år sedan flyttades en stridsgrupp, 18:e stridsgruppen, permanent till Gotland. Regeringen beslutade därefter att regementet P18 skulle återuppstå och nu syns effekterna på arbetsmarknaden. Drygt 30 officerare och civilanställda samt 70 soldater ska rekryteras.

– Det handlar om officerare, specialistofficerare, en stabschef till stridsgruppen, k-soldater (heltidsanställd personal med kontrakt på fyra år) och en rad civila befattningar, säger Mats Lundin, personalchef vid 18:e stridsgruppen. 

En av de nya funktionerna på regementet är en egen vårdinrättning.

– Att få till stånd en försvarshälsovård har hög prioritet. Våra soldater är hänvisade till privat företagshälsovård eller att vårdpersonal från fastlandsförband reser hit. Det är förstås inte hållbart i längden, särskilt med tanke på kommande värnpliktsutbildningar här på regementet, säger kommunikationschefen Tomas Ängshammar.

Till de civila jobb som skapas hör också de vid den nya militära verkstad som byggs. Under 2020 rycker 40 värnpliktiga in för att genomföra sin värnpliktsutbildning. Fler går inte att ta in, eftersom det saknas logement att hysa fler än så på området. Förbandet 18:e stridsgruppen bemannas av så kallade k-soldater.

– Genomförd grundutbildning är krav. Det finns ingen åldersdiskriminering så länge du klarar av de fysiska kraven. Det finns de som är runt 40 år, säger Mats Lundin.

Godkända gymnasiebetyg i ett antal ämnen ingår också i grundkraven.

– K-soldater är den stora personalkategorin. Tanken är att man där ska komma in och göra sina fyra år och sedan gå vidare inom Försvarsmakten, eller skriva på ett nytt kontrakt på fyra år, säger Mats Lundin. 

Försvarsmakten har expanderat fort på Gotland. I och med regeringens höstbudget 2017 lades ett förslag om att återupprätta Gotlands regemente. Vid årsskiftet 2019/2020 går all verksamhet på ön in under gotländsk ledning. I dag är cirka 150 personer anställda inom Försvarsmakten på Gotland. 

– När utbyggnaden är klar fullt ut så uppskattar jag att vi kommer vara 300-400 personer anställda här, säger Mats Lundin. 

I maj lämnade försvarsberedningen sitt förslag om inriktningen för framtiden, vilket innebär en kraftig utökning på Gotland. Den militära närvaron på Gotland var som störst under 1990-talet. Då fanns fyra regementen, militära utbildningsenheter, på ön.

Soldater på övning på Gotland.
Soldater på övning på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!