”Det behöver inte vara något märkvärdigt”

Planerna på en ”pappagrupp” i Hemse kom av sig. Nu vill Joakim Strömvall utvidga sin idé till att gälla båda könen – och hela ön. ”Många föräldrar på Gotland är nog lite ensamma”, säger han.

Joakim Strömvall säger att han fick tillbaka sitt eget barnasinne när Casper föddes.

Joakim Strömvall säger att han fick tillbaka sitt eget barnasinne när Casper föddes.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-01-14 10:01

Joakim Strömvall hade längtat efter barn i hela sitt liv. Men det var först som 44-åring som drömmen blev sann. Då föddes sonen Casper.

– Det gav livet en helt ny mening. Jag har värk och en del andra problem med kroppen, men när jag är med Casper så går det inte att tänka på sådant, säger Joakim Strömvall och tittar med värme på sin son.

De sitter i ett av de inre rummen på konditori Bagarns i Hemse. En kaffekopp, en halväten kokostopp och en flaska Coca cola samsas på bordet. Casper – nu åtta år gammal – vrider sig ibland lite rastlöst på stolen, men lyssnar annars uppmärksamt på det hans pappa berättar.

– Jag vill bygga upp något slags nätverk där man kan träffas både med och utan barnen, säger Joakim Strömvall.

undefined
Joakim Strömvall och Casper på väg från Bagarns till lekplatsen. Joakim Strömvalls lägenhet ligger bara några hundra meter därifrån. Där bor Casper varannan vecka.

Det han pratar om är en tanke som har funnits med honom länge. Egentligen ända sedan Casper låg i magen, menar han. Men det var först i början av december förra året som idén fick någon sorts konkret form.

Då skrev han nämligen ett Facebook-inlägg om planen på att starta en ”pappagrupp” i Hemse. Inlägget fick cirka 100 gillamarkeringar och flera uppmuntrande kommentarer. 

I det skrev han bland annat att gruppen skulle kunna bli en arena där ”vi gemensamt kan göra roliga saker med våra älskade barn men också vara ett nätverk bland pappor där vi kan dela kunskaper, erfarenheter och ge varandra råd, tips och stöd i vår papparoll”.

undefined
Joakim Strömvalls Facebook-inlägg från början av december i fjol.

Men trots det positiva mottagandet tog initiativet inte fart. Något som enligt Joakim Strömvall till viss del beror på att de glada tillropen framför allt kom från kvinnor.

– Det är flera tjejer som har skrivit att det är något som deras killar borde vara med i, säger han med ett skratt, och fortsätter:

– Men det är inte så många pappor som själva har hört av sig.

Så nu har Joakim Strömvall tänkt om. Han vill nu rikta sig till föräldrar av båda könen – över hela ön. Med dem vill han skapa ett socialt sammanhang där man genom aktiviteter och träffar kan hitta nya bekantskaper.

– När barnen är små kan man lätt tappa kontakten med sina vänner. Så var det för mig. Många föräldrar på Gotland är nog lite ensamma. Det kan nog också de som lever med sin partner känna, säger Joakim Strömvall och berättar att han och Caspers mamma separerade 2018 men fortfarande är goda vänner.

undefined
Åttaårige Casper föddes i Uppsala men har bott större delen av sitt liv i Hemse.

Den som på Facebook söker på ”Föräldragruppen på Gotland!” kan där gå med i hans nya initiativ. Planen är som sagt att det ska bli ett nätverk där det sociala står i fokus.

– Man kan träffas för att åka pulka, hänga på stranden eller bara ha en filmkväll. Det behöver inte vara något märkvärdigt, säger Joakim Strömvall.

Han är emellertid inte främmande för att i gruppen även ta upp tankar om föräldraskap. Men det är inte det främsta syftet.

– Jag vill inte bli någon sorts terapeut. Däremot tror jag att det kan vara bra att prata om sin föräldraroll på ett avslappnat sätt, säger Joakim Strömvall och fortsätter:

– Hur gör man exempelvis om ens barn inte äter? Eller om läxorna inte blir gjorda? Det finns ju stöd i samhället, men allt är inte så kritiskt att man måste få professionell hjälp.

undefined
Joakim Strömvall blev pappa som 44-åring. ”Jag hade gett upp hoppet om att få barn”, säger han.

Han sneglar då och då på Casper. De ska snart gå ut till lekplatsen, men vädret kommer snabbt att driva in dem i hemmets varma vrå i stället.

– Att få Casper är det bästa som har hänt mig. Det gav mig mitt eget barnasinne tillbaka. Allt behöver inte vara så jävla allvarligt hela tiden.

Föräldrar i siffror

Det finns fler biologiska mammor än pappor i Sverige. Det beror på att det bland män är vanligare att få barn med fler än en partner. Bland bonusföräldrar är männen däremot i majoritet. Siffrorna är från 2018.

Förälder till biologiska barn

Kvinnor: 1 150 000
Män: 1 077 000

Förälder till biologiska barn samt bonusbarn och familjehemsplacerade barn

Kvinnor: 21 000
Män: 52 000

Förälder till enbart bonusbarn eller familjehemsplacerade barn

Kvinnor: 13 000
Män: 30 000

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!