På Gotlands växer det skog på 43,8 procent av landytan. Det är bara Skåne som har lägre andel skog med sina 39,5 procent. Gävleborgs län har mest skog med 88,6 procent medan riksgenomsnittet är 69 procent.
Det finns 3 882 privata skogsägare på Gotland fördelat på 1 553 kvinnor och 2 329 män. Omkring 20 procent ägs av stiftelser, företag och myndigheter. På Gotland är kyrkan en stor skogsägare liksom de tre kalkbolagen och staten.
– Om fler äger skog, blir det större variation på hur den används, säger Hans Lindberg, Skogssällskapets regionchef på Gotland.
Skogssällskapet uppmuntrar fler att lägga sina sparpengar på skog. Något större utbud att välja bland är det dock inte.
– Kolla med grannar och folk du känner om det finns fastigheter till salu. Sök efter tips. Många äldre äger skog som de vill sälja. Titta inte bara på Hemnet, säger Hans Lindberg.
Skogssällskapet är en allmännyttig stiftelse som beskriver att de arbetar med hållbar utveckling av skog och mark. De åtar sig att förvalta skog och den avkastningen satsas på forskning och utveckling av skogshushållning.
På Gotland är det Sven-Olof Eliasson som är kontaktperson. Han säger att skogsaffärerna ofta görs upp genom kontakter och slinker förbi mäklarnas hemsidor.
– Många försäljningar går vid sidan om till folk som känner någon som vill sälja. Rykten går och djungeltelegrafen är stor på Gotland.
Även han bidrar med att förmedla skog.
– Jag brukar få lite tips. Det kan vara någon som vill sälja inom några år, ofta äldre personer. Då kan jag börja nysta och har en lista med uppgifter om vad köpare vill ha och vad de kan betala, säger han som inte är en mäklare utan snarast en knutpunkt.
Säljare kan vara enstaka dödsbon, syskon som inte kan lösa ut varandra, skilsmässor och privatpersoner som blir för gamla att sköta skogen. Bönder styckar av mark och säljer skog till en och huset till fastlänningar, är en annan variant.
Omkring 20 till 30 skogsaffärer om året gissar han att det blir.
Cirka 37 procent av svenskarna är intresserade av att investera i skog enligt en Sifoundersökning men det är bara 3,7 procent av den vuxna befolkningen som äger skog.
– Vi vill ha fler skogsägare. Det skapar bättre dynamik. Några bygger virkesförråd, en annan vill återställa våtmark alla har olika inriktningar. Det skapar mångfald, säger Sven-Olof Eliasson.