Många gotlänningar är oroliga för sina alkoholvanor

Det är nu, när semestern har tagit slut och vardagen tar vid, som trycket vanligtvis ökar på Alkohol- och drogrådgivningen på Gotland. De senaste åren har man dessutom kunnat se en ökning i antalet personer i åldersspannet 18-25 år som ringer och uttrycker oro för sina alkoholvanor.

Gotland2010-08-20 14:31

Uteserveringar stänger, turisterna lämnar ön och trädgårdsfester i kvällssol är snart ett minne blott. Sommaren sjunger på sista versen och många gotlänningars semesterdagar är sedan länge förverkade. Det är också just nu, i övergången mellan sommar och höst, som Alkohol- och drogrådgivningen på Gotland brukar få flest samtal. Det här året förväntas inte bli något undantag.
- Vi brukar få en ökning när semestern är slut och vardagen tar vid. Många har druckit mer än vad de tänkt sig under sommaren och kan ha problem med att gå tillbaka till en lägre konsumtion, säger Åsa Fagerlund, samordnare på Alkohol- och drogrådgivningen på Gotland till helagotland.se.

Enligt henne är det svårt att generalisera fram några utmärkande drag bland de som ringer. Det handlar om både män och kvinnor ur alla samhällsskikt.
- I gruppen unga vuxna, mellan 18 och 25 år, har vi dock kunnat se en ökning de senaste åren, säger hon.

Absolut vanligast är att den som ringer vill veta om denne dricker för mycket, en fråga som enligt Åsa Fagerlund kan vara svår att svara på då den är väldigt individuell. Men det finns vissa varningssignaler att hålla ögonen öppna efter.
- När alkoholkonsumtionen ger negativa konsekvenser för en själv eller för andra. När ens närstående börjar ha synpunkter på ens drickande eller när man känner oro över sin egen konsumtion, säger Åsa Fagerlund.
Om man känner sig träffad så finns det vissa initiala steg man bör ta för att bli kvitt sina negativa alkoholvanor.
- Dra ner på alkoholkonsumtionen och undvik berusningsdrickande. Om det är svårt så kan du be om hjälp och är välkommen att kontakta oss.

Beroendebehandling:

Under det första halvåret 2010 var 155 personer aktuella i behandling på Alkohol- och drogrådgivningen. Vad behandlingen består av är olika. Det kan röra sig om individuella samtal utifrån olika strukturerade behandlingsprogram, eller också att man deltar i någon av de grupper eller kurser som Alkohol- och drogrådgivningen håller i.

När man först kontaktar Alkohol- och drogrådgivningen så kan man få rådgivning via telefon, eller så träffar man en rådgivare vid ett eller två tillfällen för att ringa in vad man önskar hjälp med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om