Nya tider för hämtning av sopor

Alla socknar på Gotland har fått ändrade sophämtningstider efter en genomgång för att göra körsträckorna kortare och miljömässigt mer hållbara.

Tiderna för när soporna hämtas på Gotland kommer att ändras på stora delar av ön.

Tiderna för när soporna hämtas på Gotland kommer att ändras på stora delar av ön.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2022-09-19 20:45

Det är Urbaser som har entreprenad på att hämta soporna på Gotland. Tillsammans med Region Gotland har de gått igenom alla turer för att få ner körsträckan så mycket som möjligt.

– Vi har tittat på sophämtningen för hela Gotland och har ändrat i alla socknar. Sedan kan det slumpa sig att en del abonnenter har fått samma dag ändå, säger Karolin Johannesson, enhetschef på avdelningen för renhållning.

Information om vilka tider som kommer att gälla från och med den 19 september har skickats ut till alla abonnenter utom dem som bara har sophämtning under sommaren.

– Sommargästerna kommer inte att få information om när de får sophämtning förrän till våren, säger Karolin Johannesson.

undefined
Karolin Johannesson, enhetschef på avdelningen för renhållning.

På hemsidan Gotland.se finns en e-tjänst där du kan gå in och se vilken hämtdag som gäller där du bor. För att komma in krävs inloggning med e-legitimation.

– Det går också att ringa till teknikförvaltningens kundtjänst för att få uppgifter om sophämtningen, säger Karolin Johannesson.

Ytterligare ett alternativ är att ställa en fråga över e-post till teknikförvaltningens kundtjänst.

Att veckodagarna för sophämtning ändrats beror på att man vill köra så smart som möjligt för att verksamheten ska bli så miljömässigt hållbar som möjligt. En annan anledning är att det byggs nya bostäder och folk flyttar, vilket också kan påverka rutterna.

– Genomgången av sophämtningsturerna är något vi måste göra med jämna mellanrum, säger Karolin Johannesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!