Många har missförstått förbudet mot smällare
Från den första december är det förbjudet att sälja och att använda smällare i Sverige. Det visar sig att många kunder på Gotland har missförstått förbudet.Inköpsåldern för att köpa fyrverkerier har höjts till 18 år.I Sverige används pyrotekniska produkter från början av december till långt fram i januarii Europa är det bara Sverige som gör på det här sättet.
Kanske skulle inte reaktionerna bli starkare än så från svenskarna om ett totalförbud mot pyrotekniska produkter infördes i landet?
Trots att man ser många som inhandlar raketer de här dagarna så har försäljningen inte så väldigt stor betydelse för branschen som man kan tro. Tomas Berglund berättar att för Sport City rör det sig om ett par hundra tusen kronor i ökad försäljning.
<span class=MR>Nya bestämmelser</span>
Med de nya bestämmelserna som regeringen har slagit fast så är inköpsåldern för pyrotekniska produkter numera 18 år och det råder ett totalförbud mot att sälja och att använda smällare.
Det här gör att affärerna känner ett större ansvar. Tomas Berglund berättar att vid Sport City har han och en kollega varit på kurs för att få lära sig mer om fyrverkerier och om de nya säkerhetsbestämmelserna.
Förbudet mot smällare innebär att pyrotekniska produkter inte får smälla på marken. Om de skjuts i väg upp i luften är det däremot okej om de smäller.
I affärerna säljs raketer som lyfter smällaren till 20-25 meter innan den briserar. Det finns alltså sätt att kringgå bestämmelserna.
<span class=MR>Bakgrund</span>
Bakgrunden till förbudet var att Stockholms Kennelklubben reagerade eftersom många hundar blir skrämda av smällarna.
Omkring 240000 av landets 800000 hundar är skotträdda och har farit illa av smällare. 35000 har behövt medicinering med psykofarmaka varje gång smällandet har brakat löst. Det talas även hundägare som har låtit söva sina hundar under nyårsnatten.
Redan 1993 startade Svenska Kennelklubben ett projekt som fick till uppgift att försöka få ett förbud mot smällareAntismällarprojektet.
Fyra år senare lade riksdagskvinnan Maud Ekedahl (m) en motion om förbud mot smällare.
Beslutet att förbjuda smällare togs redan hösten 2000. Det var Sprängämnesinspektionen som beslutade att förbjuda försäljning av smällare till konsumenter från den 1 december 2000. De affärer som hade smällare kvar i lager fick dock sälja ut dessa.
Från den 1 december i år har regeringen totalförbjudit smällare som har till huvudsaklig uppgift att avge knall.
Som grund till förbudet ligger bl a Pyroteknikutredningen 1999 som visade att en människa dör i landet om året på grund av pyrotekniska produkter, 400-500 skadas så svårt att de måste uppsöka akutmottagning, en stor del av dessa är barn och ungdomar.
Utredningen visar också att minst 3000 barn har fått hörselskador som blir livslånga.
Många flyktingar från krigsdrabbade länder har upplevt ljudet av smällarna som mycket oroväckande och de mår mycket dåligt under nyårshelgen.
<span class=MR>Sverige sist med förbud</span>
I Sverige börjar smällandet redan i början av december, når sin kulmen på nyårsafton och kan ibland vara långt in i januari. Pyrotekniska produkter används även runt valborg och påskafton.
I hela Europa är det bara i Sverige som man gör på det här sättet.
Antingen har länderna fungerande lagstiftning eller också har man inte låtit användningen utvecklas på det sätt som har skett i Sverige. Hur är det då i våra grannländer? I Danmark är smällare förbjudna sedan 1972 och man har 18-årsgräns för inköp av fyrverkerier. I Norge förbjöds smällare 1975 och fyrverkerier är bara tillåtna klockan 18.00-02.00 på nyårsafton.
I Finland finns det förbud mot smällare och begränsningar i rätten att köpa fyrverkerier.
Hur är det längre ut i världen?
I England råder totalförbud mot pyrotekniska produkter på allmän plats och i USA råder totalförbud i många stater.
Man hör ofta argumentet att ett förbud mot smällare skulle göra att hemmatillverkningen ökar. Vid bl a Rättssociologiska institutionen, Lunds Universitet, hävdar man det motsatta, d v s att hemmatillverkningen skulle minska vid ett förbud. I andra länder visar erfarenheterna detsamma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!