"Många har sagt att de slutar efter pandemin"

När pandemin väl är över hotar nästa vårdkris. Då kan många utslitna sjuksköterskor, som "rider ut stormen" just nu, komma att säga upp sig.

Viktoria Vahlgren är både ordförande och huvudskyddsombud inom Vårdförbundet avdelning Gotland. Hon fruktar att många inom vården kommer att säga upp sig när pandemin är över.

Viktoria Vahlgren är både ordförande och huvudskyddsombud inom Vårdförbundet avdelning Gotland. Hon fruktar att många inom vården kommer att säga upp sig när pandemin är över.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-03-01 07:03

Nyligen presenterade den fackliga organisationen Vårdförbundet en nationell enkätundersökning bland de egna medlemmarna.

Den visar att var fjärde sjuksköterska överväger att säga upp sig från sitt arbete.

Arbetsbelastningen anses för tuff, risken att själv bli smittad eller sjukskriven för hög och patientsäkerheten upplevs som bristfällig.

Förbundets lokala ordförande, Viktoria Vahlgren, menar att problemen i högsta grad existerar på Gotland. Här har pandemin inte slagit lika hårt som på vissa andra håll – men det fanns å andra sidan brister sedan tidigare.

– Så det här har varit en påfrestning för våra medlemmar ändå. Många funderar på att sluta, antingen nu eller efter krisen.

Menar du att en våg av uppsägningar hotar efter pandemin?

– Det finns en stor risk för det. Man kanske stannar av lojalitetsskäl just nu, men sedan vill man göra något annat, svarar Viktoria Vahlgren.

Som exempel nämner hon intensivvårdsavdelningen, IVA.

– Där har de inte komplett bemanning och har inte haft det på länge. Nu säger flera på avdelningen att "vi vet inte hur länge vi ska orka".

Att vården har varit pressad under pandemin är välkänt. Men enligt Viktoria Vahlgren har problematiken funnits länge.

– Många patienter som för 15-20 år sedan låg på IVA ligger numera på vanliga vårdavdelningar. Våra medlemmar tar alltså hand om fler svårt sjuka. Samtidigt har man dragit ner på bemanningen. Då blir det heller ingen tid för planering, vidareutbildning och annat som man också behöver. Det är ett tufft läge, säger hon.

Löneläget för Vårdförbundets medlemmar har debatterats länge. Detta är viktigt, men det är inte allt, menar Viktoria Vahlgren:

– Löneutvecklingen är för dålig helt enkelt. Personalbrist, dålig arbetsmiljö och tuffa nattpass är några andra faktorer. Sänkt veckoarbetstid med bibehållen lön är ett förslag som finns. Vi har lyft till chefer och politiker att vi måste ta det här på allvar. Vad gör vi om många anställda lämnar vården?

Den frågan tog även GT vidare. Hälso- och sjukvårdsförvaltningens HR-chef, Monica Forsman, svarar:

– Vi är medvetna om att många sjuksköterskor har haft en tuff arbetssituation under pandemin, men vi har inte fått signaler om uppsägningar. Många har jobbat mycket och vi försöker, nu när det är ett något mer stabilt läge, att få våra medarbetare att ta ut ledigheter för att de ska kunna återhämta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!