Många hoppas att hampan ska bli lyftet för jordbruket

Det finns en optimistisk nyfikenhet kring industrihampan som gröda på Gotland. Det framgick av det möte som hölls igår för eventuellt blivande odlare på Lövsta. Av totalt cirka 50-talet närvarande skrev 23 direkt på ett cirkulerande papper och förklarade att de kunde tänkta sig att odla redan i år. De 23 meddelade intresse för totalt 46 hektars odling.

Gotland2004-03-13 04:00
Det kan vara början på en renässans för hampodlingen på Gotland som skådades i går. Minnesgoda hampavänner minns att det odlades omkring 2 000 hektar i slutet på 1940-talet och att det luktade kloak i stora delar av Visby när hampan togs om hand av industrin.
År 1966 lades hampfabriken ner. Men nu börjar odlingen ta fart igen.
<span class=MR>Ingen vinst i år</span>
Benny Nilsson och Dan Malmros från Levide är pionjärer när det gäller nystarten. De har odlat själva de senaste åren och de har samlat på sig en hel del kunskap om odlingen. Det är genom deras bolag Gotlands Industrihampa som årets odling kommer att ske. Men Nilsson och Malmros var noga med att framhålla att ingen kunde räkna med att bli förmögen på årets odling. Den kanske inte ens kommer att gå bättre än att den går jämt upp.
Att man ännu inte kan räkna med någon vinst beror på att man räknar med att använda hampan för värmeutvinning vid Cementa och värmeverket i Visby.
Men så småningom är meningen att det skall bli ekonomi på odlingen, genom att hampan kommer att användas för andra ändamål. I första skedet handlar det mest om att lära sig hantera den nya grödan samtidigt som man skall skapa en efterfrågan av hampan för de andra ändamålen.
­När vi använder hampan på rätt sätt kommer vi inte att ha råd att elda upp den, trodde Tomas Persson.
<span class=MR>Projekt</span>
Tomas är projektledare för ett projekt som fick sitt startskott i och med gårdagens möte. Han driver det med Hushållningssällskapet som huvudorganisation.
Vad är då rätt användning av hampan? Svaret på den frågan finns kanske inte i dag. Men de tänkta användningsområdena är många.
Ett är att ta vara på fibrerna och använda i olika sammanhang. Det kan vara inom byggindustrin eller inom biltillverkningen. Det kan också vara inom textilindustrin.
Det kan vara inom livsmedelsbranschen. Hampfröoljan är en erkänd produkt och med inblandning av hampa kan man tillverka "hampburgare", berättade projektledaren Tomas Persson. Hampan kan också användas som strö där exempelvis den växande hästhållningen är en tänkbar storkonsument.
<span class=MR>Ser stora möjligheter</span>
­ Vi ser stora utvecklingsmöjligheter, annars hade vi väl lagt av, förklarade Benny Nilsson och Dan Malmros.
Om nu inte odlingen ger pengar i plånboken de första åren finns det andra fördelar. Hampan är en gröda som fungerar som ett mycket bra ogräsmedel. Efter ett år med hampodlingen är kvickroten borta.
Det finns en del förhoppningar om att man skall kunna åstadkomma en vinstmarginal i odlingen genom att skaffa fram billigare utsäde och genom att grödan ges arealbidrag. Men som sagt, den stora förhoppningen ligger i att man skall kunna använda hampan som en bas i tillverkningen av värdefulla material. Då kanske grödan kommer att bli så stor som den en gång var på Gotland.
Hampan kanske är det som behövs inom gotländskt jordbruk.
­Det är lite neråt just nu med minskad sockerbetsodling, sa hushållningssällskapets direktör Hilding Norrby. Det behövs något positivt nu.

50 hektar. Målet att det skall odlas 50 hektar hampa på ön redan i år är nätt. Personerna som var samlade till informationsmöte på Lövsta i går antecknade sig tillsammans på stående fot för odling av 46 hektar.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om