"Många mår jättedåligt"

Hot om våld, grova verbala påhopp och en skolmiljö som spårat ur. Det är vardag för Gotlands högstadielärare, menar huvudskyddsombudet vid Lärarnas riksförbund.- Ingen ska tro att Gotland är förskonat, säger Rosita Sundh.

Gotland2009-11-05 04:00
Enligt Rosita Sundh finns det ingen skola på Gotland som är förskonad från attityderna.
- Jävla hora, din fitta och jag ska döda dig. Det är sådant som våra lärare tvingas höra. Många mår fruktansvärt dåligt och det händer i varenda skola på Gotland.

"Skolan kan inte hantera det"
Nu blir ett av hoten ett fall för polisen.
En pojke född 1994 har hotat en lärare, född 1971, så grovt att skolan valt att göra en polisanmälan om olaga hot.
- Inga förhör har hållits än, men ärendet handläggs av Gotlandspolisen. Jag kan inte säga vilken skola det rör sig om. Skolan upplever att de inte kan hantera det här hotet och har gjort en anmälan, säger Lisa Koblanck vid polisens kriminalavdelning.
Hon bekräftar även uppgifterna som kommit GT tillhanda. Det här är bara ett av många exempel på vad högstadieskolans lärare tvingas utstå, menar Rosita Sundh.
- Många lärare mår jättedåligt på jobbet, de är rädda när de går dit. Jag har fått många samtal om detta från skolornas rektorer, säger hon.
Hoten förekommer även bland mycket unga skolbarn.
- En medlem blev hotad till livet av en tioåring, en elev i årskurs fyra. Det värsta är att lärarna inte kan veta vad som ligger bakom hoten. Finns det en problembild kring eleven kan det röra sig om hot som andra personer än eleven ska verkställa.

Elever får träna
Rosita Sundh har arbetat inom skolan i 25 år och under den tiden menar hon att attityderna inom skolan förändrats.
- Lärarna är vardagshjältar. De här attityderna finns över allt på ön, både i stad och på landsbygd.
Skolan har inga större sanktionsmöjligheter mot sina elever. Lagen tillåter i stort sett bara att lärarna pratar med elever som hotar sina lärare.
- Vi har ett ämne som kallas livskunskap. Där tar vi upp etik och moral, ibland är det konkreta situationer som diskuteras. Det är också vanligt med rollspel, där eleverna får träna olika situationer, säger Rosita Sundh.

Svårt jobba kvar
Hon menar att de flesta elever är fullt medvetna om lärarnas rättsliga situation.
-  En elev polisanmälde tidigare en lärare för att ha tagit honom om nacken och lett bort honom från ett slagsmål. Under utredningen var läraren avstängd från sin tjänst och fick ingen lön. Han fälldes senare, efter en sådan historia är det svårt för en lärare att jobba kvar på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om