Många måste lämna över gården

Var tredje jordbruksfastighet på Gotland ägs av pensionärer. Många behöver genomföra ett generationsskifte på gården. Men övergången går för sakta.- Det är många som inte känner sig mogna inför beslutet, säger Stefan Nypelius, ekonomirådgivare på LRF Konsult Gotland.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Gotland2008-10-16 04:00
Medelåldern bland dem som äger jordbruksfastigheter är hög i Sverige. Gotland är inget undantag. Ungefär 30 procent ägs av pensionärer och totalt 60 procent av människor över 50 år. Inom en snar framtid är det många som ska genomföra stora förändringar i sina verksamheter då någon annan ska ta över gården.

Inte redo
Men många känner sig inte redo för att ta det slutgiltiga steget och övergångarna drar ut på tiden, något som skulle kunna lösas med mer information och stöd.
- Det skulle ta mellan tio och femton år att ställa om alla gårdar i Sverige med den här takten, säger Stefan Nypelius.
Han förklarar att det ofta är en komplicerad process och att många kan behöva hjälp med övergången.
- Det är väldigt mycket som ska fungera vid ett generationsskifte och det gäller att man inte gör någon hastig förändring eller att man väntar tills det blir ett dödsbo, utan att man gör det med en tanke bakom.
För att informera om vilka förändringar som kan bli aktuella vid ett generationsskifte håller LRF Konsult den 30 oktober ett informationsmöte på Suderbys Herrgård. Ekonomiska liksom familjerelaterade frågor kommer att tas upp.
- Vi kommer att gå igenom både den ekonomiska och den juridiska biten. En del generationsskiften innefattar exempelvis syskon som kanske inte ska jobba med gården och då dyker frågor upp om hur de ska kompenseras, säger Stefan Nypelius.

Skänka eller sälja
I dag finns det två sätt att genomföra ett generationsskifte. Det ena är att skänka gården och det andra är att sälja den till barnen. Ibland kan de båda också kombineras. Men det är inte alltid lätt att veta vilken form som fungerar bäst för den enskilda familjen. Gårdens värde och lönsamhet, liksom storleken på lånen, avgör hur överlåtelsen ser ut rent skattemässigt. För många kan det bli aktuellt att ta nya lån för att kunna driva verksamheten vidare.
Det går också att sälja gården externt vilket är ett alternativ för dem som inte har någon som vill ta över. Men det kan vara ett tungt beslut menar Stefan Nypelius.
- Det finns oftast väldigt mycket känslor kring en gård. Är det ett jordbruk som gått i arv i flera generationer så kan det kännas svårt att vara den som bryter kedjan.
Framtidsutsikterna är dock goda. På Gotland finns en ganska stor pool unga lantbrukare som är villiga att ta över sina familjegårdar.
- Vi har en stark lantbrukstradition på Gotland och eftersom den alternativa arbetsmarknaden inte är så stor på ön så väljer många att stanna kvar på gården, säger Stefan Nypelius.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om