Solen steker Gotland, färjorna anländer fullproppade och det är ett ständigt spring genom hotellens dörrar. Så ser en torsdagseftermiddag ut i Visby den 2:a juni. Men det är ingen självklarhet. Lågkonjunkturen har slagit hårt mot hotell- och turismnäringen i Sverige.
- Vi var orliga i höstas för hur lågkonjunkturen skull drabbas oss. Men det har visat sig att vi snarare är vinnare.
Det säger Mats Jansson, utvecklingschef för Gotlands turistförening. I dagarna fick han SCB:s och tillväxtverkets nya undersökning över gästnätter i Sverige i sin hand. Siffror över kommersen på hotell, vandrarhem och stugbyar.
Det är en deprimerade läsning om man ser till landet som helhet. Men på Gotland är det ljusare. Jämför med antalet gästnätter under samma period (januari till maj) förra året så har vi slagit rekord varje månad.
- Lågkonjunkturen leder till att folk stannar hemma. Gotland är ett alternativ till att resa utomlands. Vi har dessutom jobbat mycket med att underlätta korttidsresandet till ön – weekendresor, säger Mats Jansson.
Kronans dåliga kurs är ytterliggaren en anledning till att man stannar hemma, menar Mats Jansson. Svenskarna stannar innanför krongränsen och utländska turister hittar hit.
- Vi har haft mycket nordiska turister och framförallt många finnar, säger Mats Jansson.
Man tror på en fortsatt bra utveckling. Snabbare trafik till ön, byggandet av Wisby Strand och en satsning på marknadsföring internationellt är flera steg mot en ökad turism.
Har vi plats till alla som vi hoppas ska komma hit?
- Det är en långsiktig utveckling. Senast har vi utökandet av Tott Hotell, Hamnhotellet, Snäck och Björkhaga stugby.
Almedalsveckan, menar Mats Jansson, är ett bra mått på Gotlands kapacitet. Det är fullt överallt och det skulle absolut finnas ett behov av fler övernattningsmöjligheter.