För fem år sedan bildade en grupp entusiastiska människor en förening för att starta ett ekologiskt boende på Gotland. Föreningen köpte gården vid Syderbys och efter fem år har mycket hänt men mycket återstår. På lördagen kom en strid ström nyfikna för att kika in i husen och se på odlingarna. Ingrid Gustafsson och Robert Hall var med och grundade ekobyn och bor fortfarande på gården. Alla har ett eget rum men i övrigt delar man på matsal, vardagsrum, dusch och toaletter.
Miljötänk och socialt
– Tanken är att allt som drar mycket resurser, som matlagning och tvätt och sånt, ska skötas i gemensamma utrymmen. Det är ett miljötänk men det handlar också om ett socialt förhållningssätt, berättar Ingrid Gustafsson.
För ett år sedan bodde flera barnfamiljer i byn men nu är det mest yngre utan barn. När byn startade bodde där fem personer, nu är de 15.
– Vi börjar bli trångbodda, man behöver ett privat utrymme också även om man väljer att leva så här.
Planerna är redan igång med nya bostäder. Men det är ännu osäkert om det kommer bli i form av lägenheter eller enskilda hus. Men tanken är att de boende ska fortsätta dela på kök och andra gemensamma utrymmen.
En stor del av livet i byn handlar om odling. Man odlar enligt metoden permakultur för att få ett så ekologiskt hållbart lantbruk som möjligt. I dagsläget räcker maten bara till dem som bor på gården och knappt det. I framtiden finns planer på att sälja matprodukter och kanske starta ett kafé.
Ingrid Gustafsson säger att de vill att ekobyn ska bli så publik som möjligt så att de kan berätta om sitt sätt att leva. Hon säger också att grannarna runt omkring stödjer projekten de håller på med och tycker att det är spännande.
En del upplever det som skräpigt när de kör förbi. Kan du förstå det?
– Ja, det kanske ser skräpigt ut i perioder när vi håller på och bygger och vi klipper ju inte gräs med gräsklippare och håller det prydligt på det sättet. Men vi tycker att det ser fint ut nu.
Gillar det kollektiva tänket
Kalle Randau har bott i ekobyn drygt ett år. Han hade ingen koppling, varken till Gotland eller ekologiskt boende, innan han av en slump gick och lyssnade på en presentation i Uppsala av verksamheten på Gotland.
– Jag var färdigutbildad civilingenjör men visste inte riktigt hur jag ville använda min utbildning. Det här känns rätt och inte alls så flummigt och miljönördigt som man kan tro.
Nu jobbar Kalle Randau 50 procent med ett EU-projekt om ekobyar runt Östersjön. Resten av tiden jobbar han i ekobyn.
– Jag trivs här och gillar att vi kör hårt på den kollektivistiska tanken. Vi lagar mat tillsammans och har gemensam matkassa. Det är bra.