Många och stora avsteg från planen
För att bana väg för hotellbygget var det viktigt att undanröja alla hinder. Stora förändringar som gjorts under byggtiden har därför av politikerna betecknats som "smärre" avvikelser. Då har de inte behövt manglas i byggnadsnämnden - och då finns inte heller någon dokumentation.
Foto:
Så står det ordagrant i planen för Norderstrand från 2005. På den bygger också detaljplanen som kommunen betalade en miljon kronor för att ta fram.
Formella beslut
Sedan detaljplanen vann laga kraft i juni 2007 har mycket skett inom hotellområdet.
Avvikelserna från planen är många och i flera fall stora.
Men de flesta har av politikerna betecknats som "smärre", och då behövs inga formella beslut i byggnadsnämnden. Alla avvikelser har godkänts under återkommande muntliga diskussioner mellan exploatören och kommunens förvaltningar och nämnder.
Någon ny, förändrad, detaljplan har aldrig tagits fram.
Hänsyn
Inte heller gjordes någon miljökonsekvensbeskrivning. "De förväntade effekterna av planens genomförande kan inte antas ha sådan betydelse och komplexitet att det därför finns behov av en särskild konsekvensbedömning", står det i detaljplanen.
I detaljplanen står också:
"Hänsyn bör tas till klinten, byggnader ska placeras väl anpassade till naturen och dess nivåskillnader".
"Genom marklov för fällning av träd kan områdets karaktär med stora träd säkras".
"Den befintliga topografin utmed S:t Göransgatan bevaras och den befintliga topografin inom planområdet ska behållas. Marken får inte fyllas eller schaktas så att slänter med en större lutning än 1:3 uppstår."
"Allén utmed Snäckgärdsgatan är viktig att bevara."
Verkligheten blev en annan, vilket tydligt syns på flygbilderna här intill.
Byggarean har utökats från de ursprungliga 8 000 kvadratmeter som angavs 2005, till dagens nära 12 000 kvadratmeter.
Tomtgränser
Fler stora träd än tillåtet har fällts inom hotellområdet och utmed tomtgränserna. Dessutom har terrasserna för bungalowerna blivit högre och brantare än tillåtet.
Man har alltså fyllt ut mer och schaktat bort mer än vad detaljplanen tillät. En högsta tillåten lutning på omkring 25 procent blev den dubbla.
- Affärsupplägget kräver hård exploatering. Det är havsutsikt som gäller. Träd går alltid att plantera igen, säger Lars Thomsson (c), ordförande i byggnadsnämnden och politiskt ansvarig för projektet.
- Jag förstår inte varför kommunen betalar en miljon för en detaljplan, som man sedan inte följer, säger bygglovarkitekt Lisa Östman, stadsarkitektkontoret.
nNorderstrand omfattas av riksintresseområde för friluftsliv, Gotlandskusten, där fritidsbebyggelse endast får komma till stånd i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Om det finns särskilda skäl får dock annan fritidsbebyggelse komma till stånd, företrädesvis sådan som tillgodoser det rörliga friluftslivets behov eller som avser enkla fritidshus.
Hela Norderstrandsområdet ligger också inom riksintresseområde för naturvård.
Hela Norderstrandsområdet ligger också inom riksintresseområde för naturvård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!