Många oklarheter kring hur stödet ska nå resenärerna

Region Gotland kräver omkring 250 miljoner kronor extra om året i stöd av regeringen för att kompensera för de höjda frakt- och biljettpriserna i färjetrafiken. Hur dessa pengar ska komma resenärer och fraktare till del utan avtalsbrott, är inte löst.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-02-24 20:45

Häromveckan berättade Meit Fohlin (S) att regionstyrelsen gjort en hemställan till regeringen om en särskild kompensation på mellan 244 och 258 miljoner kronor årligen fram till nästa färje avtal 2027. Det är de kraftiga höjningarna av frakt- och biljettpriserna som lett till en ohållbar situation för Gotland, långt utöver hur resten av Sverige drabbas, är regionens motivering till kravet.

Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget som är moderbolag till Destination Gotland, har svårt att se att ett sådant stöd skulle synas direkt på biljettpriset. Han syftar på att upphandlingen av färjetrafiken gjorts enligt EU:s regler och att det sannolikt är svårt att ändra förutsättningarna under resans gång.

– Som vi har förstått kan det bli komplicerat att ändra förutsättningarna i gällande avtal, kanske att man snarare få hitta en modell att kompensera slutkunden, säger han.

I avtalet mellan Destination Gotland och staten tar rederiet risken för bränsleprishöjningar upp till 25 procent. Ökar priset mer delar rederiet och staten på kostnaden 50-50.

– Skulle vi få högre ersättning för bränslepriset så kan det innebära att det går emot upphandlingsreglerna.

Den fasta ersättningen på cirka 500 miljoner kronor är upphandlad och ligger också fast.

– Det är inte säkert att det går att ändra på dessa förutsättningar eftersom de kan ha varit orsaken till att ett annat rederi inte lade något anbud.

Håkan Johansson säger att rederiet inte kommer att motsätta sig om man kommer fram med ett förslag till lösning men att det måste vara förenligt med upphandlingsreglerna.

– Det är viktigt att Gotland fortsätter vara attraktivt. Självklart ska vi göra allt vi kan, säger han.

Kravet till regeringen är uppdelat i ett stöd till frakten på cirka 44 miljoner kronor och den andra delen handlar om biljettpriserna där man behöver en kompensation på minst 200 miljoner kronor årligen. 

Meit Fohlin har inte heller någon lösning på hur ett statligt stöd skulle komma resenärer och frakt till del.  

– Det får regeringen gå vidare med till andra myndigheter. Den som ger pengarna, måste hitta vägen. Pengarna ska komma gotlänningar, besökare och frakten till del, inte till Region Gotland, säger hon.

Tillväxtverket eller Trafikverket är två myndigheter som hon nämner. Biljettpriserna för persontrafiken kan bli en fråga för Trafikverket 

– Trafikverket har räckt upp handen och tror att vi borde kunna hitta former för att lösa detta utanför rederiets avtal. Det är möjligt att man behöver ha Destination Gotlands hjälp i hanteringen. På något vis behöver pengarna kopplas till den som köper biljetten, säger Meit Fohlin. 

Tillväxtverket har varit med och löst transportpriserna till Norrbotten.

– Det skulle kunna gå att göra något liknande för Gotlands del. Frakten är mycket lättare, den är mer rak med sina längdmeter jämfört med personbiljettpriserna som varierar så mycket. Samtidigt är den komplicerad på ett annat sätt eftersom vi gotlandstillägget som i princip inte används. 

Hemställan om pengar som nu gjorts borde komma med i vårändringsbudgeten.

– Vi begär mer pengar och den borde hanteras inom rimlig tid, säger Meit Fohlin som påpekar att det är bråttom.   

Krav på stöd

Hemställan från Region Gotland till regeringen: Priskompensation mellan 244 och 258 miljoner kronor, varav 44 miljoner avser fraktstöd. 

Biljettpriserna höjdes med 30 procent i januari

Prisexempel, lägsta priset dag/kväll, Visby-Nynäshamn fastlänning:

En vuxen enkel resa 28 juli 634 kronor (gotlänning 328 kronor)

En vuxen med bil enkel resa 28 juli: 1344 kronor (gotlänning 847 kronor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!